Članice Europske unije traže više vremena za odluku o pomicanju sata

Pixabay

Europske vlade traže više vremena za raspravu o tome hoće li se i kada ukinuti praksa pomicanja sata dvaput godišnje, odbacivši prijedlog Europske komisije da se to učini u 2019.

U rujnu je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker za sljedeću godinu najavio plan o prestanku pomicanja europskih satova, nakon što su milijuni ljudi sudjelovali u anketi i pozvali na ukidanje desetljećima duge prakse.

Austrijski ministar prometa Norbert Hofer, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom, rekao je novinarima u ponedjeljak u Grazu, po završetku sastanka s kolegama, ministrima prometa, da je prerano to realizirati u 2019.

Hofer je rekao da je dobio široku potporu za austrijski prijedlog da se za prelazak na ljetno ili zimsko računanje vremena treba odlučiti do 2021. godine. Rekao je da, primjerice, iz sektora zračnog prometa navode da im je potrebno 18 mjeseci za prilagodbu.

„Većina zemalja podržala je ukidanje pomicanja sata. Tri zemlje su bile skeptične, a jedna je zabrinuta da ćemo se naći u zbrci različitih vremenskih zona”, Hofer je poručio na konferenciji za medije dan nakon pomicanja sata unatrag.

Skeptični su bili Velika Britanija, Švedska i Poljska. Britanija o tome neće više imati pravo odlučivati kada u ožujku napusti Uniju, no kakvu god odluku donijela EU London će je teško moći ignorirati.

Luksemburg, čija gotovo pola lokalne radne snage zapravo živi u Belgiji, Francuskoj ili Njemačkoj, založio se za nastavak usklađenog sustava, a luksemburški ministar prometa ustvrdio je da bi bilo “katastrofalno” da se te zemlje nalaze u različitim vremenskim zonama.

Sastanak u ponedjeljak bio je prvi neformalni sastanak na ovu temu, a sljedeći bi trebao uslijediti u prosincu.

Europska komisija traži da se svaka europska vlada do travnja odluči za vremensku zonu u kojoj će trajno ostati, odnosno hoće li u listopadu 2019. ostati pri ljetnom računanju vremena ili će posljednji put pomaknuti sat i trajno zadržati zimsko računanje vremena.

No, povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc rekla je da sada postoji mogućnost da će zemljama biti potrebno više vremena za donošenje odluke.

Hrvatska vlada nije objavila svoje stajalište o promjeni dosadašnjeg sustava pomicanja sata. (H)