Cjepivo AstraZenece protiv covida-19 u prosjeku 70 posto učinkovito

Tvrtka AstraZeneca objavila je u ponedjeljak da je njezino cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, prosječno učinkovito 70 posto.

“Učinkovitost i sigurnost ovog cjepiva potvrđuju da će ono biti visoko efikasno u borbi protiv covida-19, i imat će neposredni utjecaj na ovaj hitan javnozdravstveni problem”, rekao je Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece u priopćenju.

AstraZeneca najnovija je farmaceutska tvrtka koja je objavila pozitivne rezultate u znanstvenoj utrci prema cjepivu, nakon Pfizera/BionTecha i Moderne.

Njeni su rezultati ipak određena vrsta razočarenja u odnosu na 95-postotnu učinkovitost Pfizera i gotovo istu toliku Moderne, ali je pozitivno što je ovo cjepivo jeftinije i jednostavnije za skladištenje.

Stoga će i AstraZeneca igrati važnu ulogu u borbi protiv pandemije, ako njezino cjepivo odobre regulatori, piše Reuters.

Postoji i intrigantni podatak da se efikasnost cjepiva može podići na 90 posto.

Kada su dobrovoljci dobili dvije visoke doze, zaštita je bila 62 posto, ali se ona podigla na 90 posto kada su najprije dobili nisku dozu cjepiva, a potom visoku.

Zasad nije jasno zbog čega postoji tolika razlika, ističe BBC.

“Zaista smo zadovoljni s ovim rezultatima”, rekao je Andrew Pollard, glavni voditelj istraživanja za BBC.

Nikakve ozbiljnije nuspojave nisu zabilježene, i dobro je prihvaćeno u oba režima cijepljenja, ističu agencije.

Više od 20.000 volontera sudjelovalo je u ispitivanju, polovica u Velikoj Britaniji, ostali u Brazilu.