Cjelonoćna potraga za preživjelima pod tonama srušenog vijadukta u Genovi

AppleMark

Nakon urušavanja vijadukta u Genovi spasilačke službe i dalje su u potrazi za preživjelima i tijelima stradalih, a prema posljednjim informacijama koje je objavila agencija ANSA u nesreći je poginulo najmanje 35 osoba.

“I dalje pokušavamo izvuči preživjele iz ruševina”, rekla je Alessandra Bucci, službenica policije u Genovi, te dodala kako se nadaju da će pronaći još živih ljudi. Za sada je 16 osoba hospitalizirano, od kojih je deset u kritičnom stanju.

Oko 300 vatrogasaca djeluje na mjestu nesreće, a kao pomoć pri pronalasku stradalih koriste se i psi tragači. Bucci je kazala kako će spasioci nastaviti potragu i po noći.

“Most se iznenada srušio sa svime što na njemu nalazilo. Bio je tu uistinu apokaliptičan prizor, nisam mogao vjerovati svojim očima”, rekao je motorist Alessandro Megna, koji se našao na mjestu događaja.

Vijadukt Morandi urušio se oko 11:30 sati po lokalnom vremenu uslijed jakih kiša.

Vijadukt je pušten u promet 4. rujna 1967. nakon četiri godine gradnje. Nazvan je po projektantu, inženjeru Riccardu Morandiju, dug je 1.182 metra te je niz godina meta kritika zbog svoje problematične konstrukcije, pišu talijanske novine Corriere della Sera koje dodaju da se urušio možda upravo zbog toga.

“Ljudi koji žive u Genovi koriste taj most dva puta u danu”, rekao je zamjenik ministra prometa Edoardo Rixi koji živi u gradu. “Ne možemo živjeti s infrastrukturom izgrađenom tijekom 1950-ih i 1960-ih”, dodao je.

Vijadukt koji prolazi iznad trgovačkih centara, tvornica, stambenih zgrada, željezničke pruge Genova-Milan i rijeke Polcevera, te je dio autoceste A10, bio je tema rasprava inženjera zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali prestići same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi.

Reuters piše kako je most obnovljen prije dvije godine, a upravitelj autoceste istaknuo je da su u vrijeme kolapsa trajali radovi učvršćivanja njegovih temelja te da je vijadukt bio pod stalnim nadzorom.

Iz talijanske su vlade kazali kako je urušavanje vijadukta pokazalo Italiji da je potrebno ulagati više u obnovu istrošene infrastrukture, ignorirajući i EU-ova ograničenja budžeta ukoliko je potrebno.

“Trebamo se zapitati jesu li poštivanja tih ograničenja budžeta važnija od sigurnosti talijanskih građana. Očito za mene nisu”, rekao je potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini.

Dodao je da se “obvezuje Talijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo na taj način umrijeti u 2018. godini”.

“Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji”, zaključio je Salvini, euroskeptični ministar i čelnik krajnje desne stranke Liga.

Iz ureda premijera Giuseppea Contea rečeno je kako je on na putu za Genovu i da će ostati ondje do srijede.

Ministrica obrane Elisabetta Trenta kazala je da vojska može ponuditi ljudstvo i vozila kao pomoć u spašavanju.