Ćiro: Kad god je šepalo u ovim pripremnim utakmicama, u prvenstvu je bilo bolje

Ćiro Blažević bio je gost Novog dana N1 televizije. Govorio je o tome što očekuje od hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu koje uskoro počinje. Komentirao je rad i očekivanja od izbornika Zlatka Dalića, a prisjetio se i svojih dana na vrhu nogometnog svijeta, kada je 1998. bio treći na svijetu s tadašnjom hrvatskom reprezentacijom.

S legendarnim Ćirom razgovarao je Tihomir Ladišić.

S kakvim osjećajem dočekujete prvu utakmicu Hrvatske na Wembleyu s Engleskom?

Uistinu sam jedan poznati tremaroš. Sjećam se da je uvijek bilo dobro kad sam plašio. Mi danas se svi pomalo plašimo jer svi pokazatelji i rezultati reprezentacije ukazuju da bi moglo biti lošije nego što nam reputacija dopušta. Uvjeravam vas, najbolji igrači na svijetu su Hrvati, igrači ovog podneblja. Mislim na Jugoslaviju, Crnu Goru, Sloveniju čak. Siguran sam da će oni pokazati svoje pravo lice kad je to najpotrebnije. Ove utakmice koje smo gledali do sada, Dalić je bio u jednoj najnepovoljnijoj situaciji. Dogodila se smjena generacija, ona uvijek nosi krizu rezultata. On je uspio koncentrirati značajan hrvatski nogometni talent koji će nas u Engleskoj, siguran sam, sve obradovati.

Ima li Hrvatska sada jasnu prvu ekipu?

Ovo je opako pitanje, jako opako pitanje jednog velikog stručnjaka. Ovo je uistinu pitanje koje ću odgovoriti bez ikakve rezerve. On još uvijek nema standardnu ekipu. Ali ništa ne iskristalizira razmišljanje kao kako napraviti najbolju ekipu od postojećeg kadra. On živi za to i sigurno će to iskristalizirati. Ima toliko nadarenih mladih igrača i Dalić ima delikatan, ali interesantan posao da napravi standardnu ekipu. Bez toga je sve lutanje.
N1.

Kad ste vi odlazili u Francusku jeste li imali standardnu ekipu?

Čujte, jedna mješavina između iskusnih i mladih je neophodna. Ona je neizbježna, nameće se sama po sebi. Hrvatska, ne bih rekao da ima više mladosti od iskustva, dobro je ekvilibrirana. Jedno pitanje ne mogu izbjeći, stariji igrači imaju značaj, iskustvo, ali mladi imaju, po meni, uvijek jednu prednost. Nogomet je otišao u smjeru žustrine, brzine, agresivnosti, tako da potentni mladi girači danas imaju taj vic, tu prevaru… Dalić će napraviti jednu snažnu nogometnu reprezentaciju. Treba i jednih i drugih. Nije dobro ako su svi mladi, ali još je gore ako su svi samo iskusni.

Gledali ste utakmicu s Armenijom, zašto nam je tako teško postići gol?

Ne znam iz kojeg razloga je igrao bez tipičnog centarfora. To neće faliti, jako vjerujem u Rebića. On je moderan igrač i nijedna obrana nema formulu kojom bi ga mogla zaustaviti. Postoji još par igrača koji mogu zatvoriti tu delikatnu poziciju špicnog igrača. Mi imamo igrače za tu poziciju. Ne znam prave razloge, ali siguran sam u to da će hrvatska reprezentacija već s Eneglezima pokazati svoje pravo lice. Svaki put kad je šepalo u ovim pripremnim utakmicama u prvenstvu je bilo bolje

Koga vidite kao najopasnijeg igrača?

Nemojte mi zamjeriti što neću nabrojati, mogao bih nekoga zaboraviti. Imamo tri, četiri špice, jedna bolja od druge. Mi špicne igrače imamo, imamo i one danas najvažnije, te bočne igrače koji kreiraju igru. Hrvatska reprezentacija je bogata talentom, koji treba samo afirmirati.

Kad govorimo o pripremama, koliko je važno s kolikom samopouzdanjem ekipa odlazi na EURO?

Taj psihološki moment natjecatelja pred borbu je vrlo bitan. To je najvitalnija stvar, da budemo jasni. Imate i talent i motiv i inteligenciju, ambijent je dobar, ali odjednom, njemu se ne da, nije odlučio da da zadnji atom energije… To je kod nas rijetko kad nazočno, Hrvati imaju urođen patriotski naboj i treba ih samo podsjetiti da je to borba u kojoj treba biti spreman dati sve od sebe jer samo tako možeš postići rezultat.

Koliko je Dalić pod pritiskom?

Ja nisam doživio ugroženost Dalića na funkciji izbornika. On je vicešampion svijeta i ima veliki kredibilitet kao takav. Uvjeravam vas da on nije uzdraman, ima iza sebe dečke koji su spremni da ga slijede. Mnogo mu pomaže Modrić koji je vjerodostojna komunikacija između njega i ekipe. Njihov talent će nam donijeti mnogo radosti i zadovoljstva.

Igrači dolaze iz vrha europskog nogometa. Koliko im je onda teško igrati u reprezentaciji gdje nisu okruženi svojim suigračima iz klubova?

Tu nema nikakvih problema. Što je igrač veći, s njim je lakše. A ovo je najverodostojnija ekipa, igraju u najveći klubovima svijeta. Dalić će se sigurno opredijeliti za koncepciju koja je najprikladnija za afinitete naših igrača. Ja hrvatskog nogometaša prepoznajem među stotinu igrača, oni imaju nešto što drugi nemaju. Najbitnije od svega je da su ratnički nastrojeni, da su odlučni da ginu za svaku loptu, svaki pedalj terena.

Kako ste vi motivirali svoje igrače?

Vrlo je to važno. Vrlo često, uvijek, sam blijed, žut pred utakmice. U posljednje vrijeme sam im uspio komunicirati moju boju kože. Morate izabrati riječi, u moje vrijeme mi je bilo lako kazati da je to rat, ali da nitko ne gine. Tamo ljudi ginu, a vi sad da ne stavite glavu na kopačku… Jednom mi je Tuđman rekao: ‘Ćiro, najveći ratnici na svijetu su Hrvati’…

Kakve je vaša poruka Daliću? Jeste li imali prilike razgovarati s njim?

Nitko nije vjerovao da bi Hrvati mogli biti drugi na svijetu. Nitko nije vjerovao u moje vrijeme kad smo bili treći. Ja sam govorio: ‘Bit ćemo prvi’. Ja sam uistinu imao privilegiju, meni je bilo puno lakše nego što je danas Daliću. Mi stalno komuniciramo, ništa mu ne sugeriram. On je na licu mjesta, on zna najbolje. Pohvalio mi se da ima izuzetnu komunikaciju s Modrićem, a Modrić je besprijekoran autoritet u svlačionici. Jako je važno stvoriti tu ratničku klimu. Narod čeka. U nogometu je prognoza jako nezahvalan element. Ja je izbjegavam iz razloga što sam provjereno loš prognozer.