Ćiro Blažević: “Ja i Dalić dali smo si ruku da ćemo ginuti za Kolindu Grabar-Kitarović da bude ponovno predsjednica”

Proslavljeni i najomiljeniji bivši hrvatski nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević u ponedjeljak je gostovao u emisiji Pressing N1 televizije urednice i voditeljice Sandre Križanec. Bila je tgo prigoda da osim o sportu, govori i o aktualnoj političkoj situaciji, ali i o nadolazećim predsjedničkim izborima.

Na pitanje kako danas gleda na HDZ Miroslav Ćiro Blažević je rekao da voli Plenkovića. “Ja sam volio predsjednika Tuđmana i volim ga, on je za mene povijesna ličnost i to će ostati, nema dvojbe. Što više vrijeme odlazi, više dobiva na kredibilitetu.

Zašto volim Plenkovića? Jer ima isti kredibilitet. Nitko ne može Plenkoviću reći ‘a kad si ti ono’, on je jedan pravični, inteligentni, ekstremno inteligentni, zato i nije napravio ništa što bi mu se moglo zamjeriti i predstavlja nas u svijetu na savršen način. On će sigurno sve izdržati, jer ima intelektualni kapacitet dobronamjerni i ući će u povijesti kao jedan od najvećih lidera Hrvatske.”

‘Trener svih trenera’ imao je potrebu ispričati se predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zbog izjava o njezinom ponašanju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

“Ja joj se moram ispričati zbog svoje izjave. Kad je ušla u svlačionicu nakon famozne pobjede Hrvatske, ja sam rekao da je to neprimjereno, onda vidim Nijemci, Švicarci, ona je cijelu Europu svojom spontanošću i svojim navijanjem osvojila.

Reći ću vam jednu tajnu. Ja i Dalić smo se zagrlili i dali ruke da ćemo ginuti za Kolindu da bude ponovno predsjednica i pozvat ćemo raju da joj daju glas”, rekao je Blažević za N1.

Na pitanje o ustaškom pokliču kojim je Josip Šimunić prije više godina pozdravio navijače nakon pobjede protiv Islanda rekao je da je nogometna raja, publika, opozicija i samo čeka kad će se nešto napraviti.

“Napravili smo od toga jednog velikog bauka i dogodilo se to da je Thompson bio prekinut u svojoj pjesmi kad je hrvatska reprezentacija došla i tko god je to učinio, ja mu to zamjeram, jer su ga reprezentativci zvali da dođe. Zamjeraju mu pozdrav ‘Za dom spremni’, a što to znači, taj pozdrav ‘Za dom spremni’? To smo previše politizirali i to nas i koči u razvoju koji možemo postići.”

Ćiro se nije suzdržavao u osudi napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu. “To je strašno. Ja sam osjećao takvu nelagodu u sebi kad sam čuo za to, jer ja kad odem u Beograd, svi me pozdravljaju i zovu na piće.

Trebamo biti svjesni da smo izvojevali svoju slobodu jer smo bili prisiljeni da se moramo boriti, ali sad kad je to gotovo, ne možemo cijeli život biti ni komunisti ni fašisti.”