Cijepljeno 39 posto starijih od 65 godina

U drugoj fazi cijepljenja, koja je završila u većem dijelu zemlje, cijepilo se samo 38,6 posto starijih od 65 godina, iako je cjepivo bilo ponuđeno svima, pokazuju podaci koje je dostavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Prema procjenama, u Hrvatskoj žive 853.784 osobe starije od 65 godina, a barem jednu dozu cjepiva, kažu u HZJZ-u, primilo ih je 329.367, odnosno 38,6 posto.

Obje doze cjepiva primilo je samo 6,6 posto starijih od 65, no očekuje se da će oni primiti i drugu dozu. Riječ je o podacima do 12. travnja.

Dakle, nekoliko dana uoči završetka druge faze cijepljenja u kojoj su se prioritetno trebali cijepiti stariji od 65 i kronični bolesnici, odnosno najosjetljivije skupine građana, iz nekog razloga cjepivo nije primilo čak 61,4 posto starijih od 65 godina.

Zašto je tako, pitali smo HZJZ koji nam na to pitanje nije odgovorio. No, u neslužbenim razgovorima stručnjaci su uvjereni da najveći dio problema leži u tome što su kandidati za cijepljenje masovno odbijali primiti Astra Zenecino cjepivo kojeg smo u proteklom razdoblju imali najviše, donosi Jutarnji list.