Cijene trešanja osjetno pale, ali ne na svim tržnicama. Evo gdje su najjeftinije

Izvor: Dražen Prša

Cijene trešanja osjetno su pale protekli tjedan na tržnicama i veletržnicama diljem zemlje.

Nakon što su nas šokirale cijene prvih domaćih trešanja koje se se pojavile na prodajnim mjestima, podaci tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede otkrivaju da se protekli tjedan dogodila značajna i oštra korekcija.

Pad vrijednosti potaknut je većom ponudom, ali i slabijom potražnjom zbog paprenih cijena te sezonske voćne delicije. Tako je prosječna cijena kilograma trešanja na tržnicama u Hrvatskoj tijekom prošlog tjedna iznosila 6,44 eura, što je 7 posto manje nego prije dva tjedna.

Trešnje su danas najjeftinije u Osijeku gdje stoje u prosjeku 3,75 eura, a uvjerljivo najskuplje u Rijeci gdje je cijena 12 eura i nije se mijenjala već desetak dana. U Zagrebu je prosječna cijena na tržnicama 5,50 eura, što je najveći pad u RH te je iznosio 27 posto u usporedbi s tjednom prije.

Na koprivničkoj tržnici prosječna je cijena 6,50 eura (pad od 13 posto), a u Čakovcu stoje isto, s tim da je tamo cijena porasla u odnosu na prije dva tjedna, i to za nemalih 24 posto, piše Danica.hr.

Na veletržnicama u RH cijena kilograma trešanja protekli je tjedan u prosjeku bila 5,39 eura, što 6 posto manje nego tjedan prije. Na veletržnici u Zagrebu trešnje su u prosjeku stajale 4,70 eura, što je oko 10 posto manje.