Cijene stanova u Zagrebu divljaju

D.Prša/Nacionalno

Nakon dugotrajne krize i sporog oporavka prošle godine došlo je do pravog buma na zagrebačkom tržištu stanova. Kao nekad, novi stanovi prodaju se i prije nego što se završe zgrade, a cijene nezaustavljivo rastu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna cijena četvornog metra novih stanova u Zagrebu iznosila je u drugom polugodištu prošle godine 12.390 kuna (1654 eura), što je čak 24,8 posto više nego godinu prije. Pritom treba naglasiti da su u izračun prosječne cijene uključeni i stanovi POS-a koji su znatno jeftiniji od ostalih, piše tportal.

Podaci portala Njuškalo koji prate kretanje cijene stanova koji nisu novogradnja također ukazuju na snažan uzlet cijena. U veljači je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila 1789 eura i za osam posto je viša u odnosu na isto razdoblje lani.

Stručnjaci ističu da je na snažan oporavak cijena na najvećem, zagrebačkom tržištu, utjecalo nekoliko faktora. Najveći poticaj rastu cijena donijeli su subvencionirani krediti koji su realizirani upravo u tom razdoblju.

Kako je najviše subvencioniranih kredita odobreno u Zagrebu, jagma za stanovima izazvala je pomutnju na tržištu.

“Mjere koje je donijela država nisu omogućavale kupcima da dugo razmišljaju jer su morali brzo reagirati. Stoga je u kratkom vremenu došlo do snažnog rasta potražnje i realizacije velikog broja prodaja”, pojašnjava za tportal Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Na rast cijena utjecala je i činjenica da se u posljednje vrijeme više gradi na atraktivnijim lokacijama, na kojima su cijene kvadrata iznad prosjeka.

Pritisak na cijene stvara i turistički procvat Zagreba, zbog čega je velik broj stanova u centru prenamijenjen u turističke apartmane. Pozitivan utjecaj na cijene ima i gospodarski rast, ali i niske kamatne stope, te se sve više ljudi odlučuje na ulaganje u nekretnine,