Cijene nekretnina nezaustavljivo rastu

D.Prša/Nacionalno

Cijene stanova i kuća u Hrvatskoj nezaustavljivo rastu. U Zagrebu, gdje su nekretnine najtraženije, te na obali – lani su rasle za 8 do čak 20 posto. Na bujanje cijena, kažu stručnjaci, najviše utječu subvencionirani stambeni krediti za mlade, manjak kvalitetne novogradnje te skupi građevinski radnici.

U Dubrovniku, Opatiji, Splitu i Zagrebu najskuplji su stambeni kvadrati. Najjeftiniji su u Vukovaru, Sisku i Slavonskom Brodu. Cijene stanova i kuća u Dubrovniku ponovno lete u nebo. Prosječna je cijena kvadrata od 3,5 do 4 tisuće eura. Zanimljivo, čak 80 posto kupaca su Hrvati.

– Cijene će definitivno i dalje rasti bez obzira na špekulacije jer ima dosta novogradnji – tvrdi Frano Bezić iz agencije za nekretnine u Dubrovniku. 

Investitori su dobro iskoristili niske kamate na kredite i državne subvencije za mlade. Povećavaju cijene, a sve to na ruku ide više prodavateljima nego kupcima.

Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu kaže da, kada vode strance po gradu, oni ostaju zatečeni visokim cijenama nekretnina.

– Kažu da to nije u skladu s vašim dohocima – dodaje. 

Cijene nekretnina variraju. U raseljenoj Slavoniji kuće se prodaju za 15-ak tisuća eura, a u Osijeku se tržište oporavlja.

– Možemo reći da se bilježi veća ponuda stanova na tržištu u odnosu na prošle godine. Puno ljudi kupuje stanove, ulažu i investiraju za dnevni najam jer kamate su sve manje u bankama –  kaže Krunoslav Šabićiz osječke agencije za nekretnine.

Stanogradnja se u Zagrebu zahuktala, gradi se na tisuće stanova. Investicijski boom podignuo je cijene nekretnina na oko 2 tisuće eura po kvadratu.

– Zagreb ima priljev stanovnika, ima poslovni segment i uvijek rastu cijene, ima imigraciju i povećanu potražnju iz ostalih dijelova ili Hrvata iz cijelog svijeta – tvrdi Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Za kraj mala utjeha: trgovci nekretninama očekuju još kratko rast cijena a zatim vraćanje u realnije okvire – one primjerene osiromašenom standardu Hrvata. (HRT)