Cijene nafte rastu već peti tjedan zaredom

Pixabay

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, već petoga zaredom, no ne tako snažno kao prethodnih tjedana jer raste proizvodnja OPEC-a, kao i proizvođača u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,2 posto, na 57,54 dolara, a polovicom tjedna dosegnula je i 59,49 dolara, najvišu razinu u posljednjih 26 mjeseci.

Na američkom je tržištu barel, pak, poskupio oko 2 posto, na 51,67 dolara, blizu najviše razine u pet mjeseci.

Rast cijena nafte peti tjedan zaredom zahvaljuje se naznakama da se smanjuje neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Cijene ‘crnog zlata’ podržavaju i geopolitičke napetosti nakon što su irački Kurdi velikom većinom glasova na referendumu poduprli neovisnost u odnosu na Irak, što je naljutilo vladu u Bagdadu, Tursku i druge sile koje se pribojavaju da bi ishod referenduma mogao iznova potaknuti sukobe u toj regiji bogatoj naftom.

“Cijene nafte zadržale su se na visokim razinama u kontekstu napetosti između Iraka, Turske, Irana i Kurdistana, koje i dalje prijete blokadom do 600.000 barela dnevne proizvodnje u toj poluautonomnoj regiji”, rekao je Jamie Campbell iz Panmure Gordona.

“Ne može se očekivati brzo rješenje krize, što bi i dalje trebalo podupirati cijene nafte”, napisali su, pak, u osvrtu na situaciju analitičari Commerzbanka.

Podršku cijenama pružaju već dulje vrijeme i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nakon ožujka iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno.
Cijene su nafte u trećem tromjesečju porasle oko 20 posto

Zahvaljujući tome, cijene su nafte u trećem tromjesečju porasle oko 20 posto, što je njihov najveći kvartalni rast u posljednjih pet tromjesečja.

No, posljednjih je dana uspon cijena zaustavljen jer je Reutersovo izvješća pokazalo da je u rujnu proizvodnja OPEC-a porasla za 50.000 barela dnevno zbog povećane proizvodnje u Iraku i Libiji.

Uz to, nakon duljeg razdoblja slabljenja, ponovno jača proizvodnja nafte u SAD-u. Prema podacima tvrtke Baker Hughes, broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga je tjedna porastao prvi put u posljednjih sedam tjedana, i to za šest postrojenja, na njih 750.

A rast proizvodnje nafte u SAD-u mogao bi poremetiti nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje umanji jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, a time podrži cijene nafte.

Hina