Cijene nafte porasle treći tjedan, na najviše razine u četiri godine

Pixabay

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su na londonskom tržištu dosegnule najviše razine u gotovo četiri godine, jer se zbog američkih sankcija očekuje oštar pad izvoza ‘crnog zlata’ iz Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 5 posto, na 82,72 dolara, najvišu razinu od studenoga 2014. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 3,5 posto, na 73,25 dolara, najvišu razinu od srpnja.

Podršku cijenama pružaju najavljene sankcije SAD-a na iranski naftni sektor koje bi trebale stupiti na snagu 4. studenoga, pri čemu Washington traži da kupci iranske nafte svedu na nulu uvoz iz te zemlje kako bi se Teheran prisililo na pregovore o novom nuklearnom sporazumu i smanjilo njegov utjecaj na Bliskom istoku.

Na najvišoj razini u ovoj godini, dosegnutoj u svibnju, Iran je izvozio 2,71 milijun barela dnevno, što je gotovo tri posto ukupne dnevne potrošnje sirove nafte u svijetu.

»Mogući šok zbog pada ponude uslijed smanjenja proizvodnje nafte u Iranu i Venezueli i dalje bi mogao poticati cijene nafte, a drugi krug američkih sankcija protiv Irana u studenom će dodatno podržavati taj trend«, kaže Abhishek Kumar iz tvrtke Interfax Europe. (Hina)