Cijene lete u nebo: Poskupljuje sve voće i povrće, tri kulture najviše će ići gore

Izvor: Dražen Prša

Veleprodajna cijena banana podrijetlom iz Ekvadora na hrvatskom je tržištu u svibnju bila 18,18 posto viša nego u prosincu lanjske godine. Riječ je o podacima Tržišno-informacijskog centra u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede.

Slično je i sa drugim vrstama voća i povrća. Uspoređujući cijene voća i povrća na hrvatskim veletržnicama posljednjih tjedana vidljiv je znatni skok cijena ako usporedimo razdoblje od 29. svibnja d0 4. lipnja s onim od 5. do 11. lipnja.

Tako je prosječna cijena jabuke idared na veletržnici u Osijeku u 22. tjednu bila 0,82 eura, da bi tjedan dana poslije bila 0,90 eura/kg. U Osijeku su rasle i cijene kruški, sa 1,9 na 2,0 eura/kg, stolnog bijelog grožđa sa 3,15 na 4,50 eura/kg, paprike rog sa 3,33 na 3,70 eura/kg i patlidžana sa 1,55 na 2,00 eura/kg.

Više cijene paprika, češnjaka, luka
Sličan trend vidimo i na zagrebačkoj veletržnici, osobito kada se gledaju cijene povrće. Tako je cijena mrkve sa 1,15 eura/kg u 22. tjednu skočila na 1,45 eura/kg u 23. tjednu, zelenog kupusa sa 0,7 na 0,9 eura/kg, a kelja s 1,35 na 1,90 eura/kg. Cijena češnjaka je u istom razdoblju na veletržnicama skočila sa 2,75 na 3,75 eura/kg, paprike rog sa 3 na 3,25 eura/kg, a limuna sa 1,30 na 1,40 eura/kg, piše Dnevno.hr

Cijene rastu i na riječkoj veletržnici. U istom razdoblju cijena slatke bijele paprike je narasla sa 2,00 na 2,30 eura/kg, crvenog luka sa 1,29 na 1,37 eura/kg, mladog luka sa 3,03 na 3,13 eura/kg, salate kristalke sa 2,20 na 2,43 eura/kg, mahuna sa 4,10 na 4,50 eura/kg, bijelog graha sa 3,0 na 3,21 eura/kg, šarenog graha sa 2,86 na 2,96 eura/kg, krumpira sa 0,87 na 0,96 eura/kg i šampinjona sa 3,13 na 3,38.

Nastavlja se trend poskupljenja
Što se tiče cijena na razini cijele Hrvatske, cijena krumpira je skočila sa 0,76 na 0,80 eura/kg, mladog krumpira sa 1,09 na 1,17 eura/kg. Šampinjoni se umjesto 2,94, plaćaju 3, eura/t.

Skočila je i cijena crvenog radića, blitve, špinata, peršina, jabuke, kivija, marelice, limuna, banana, paprike, patlidžana, kelja. Gotovo da i nema voća i povrća kojima cijena nije išla.

S obzirom na to da nam se približava vrhunac turističke sezone, građani se s pravom pitaju koliko će plaćati voće i povrće na tržnicama ovog ljeta. Hrvatska već odavno nije samodostatna u voću i povrću i moramo ga uvoziti kako bismo podmirili potrebe svojih stanovnika.

Izvršni direktor Sektora nabave svježeg voća i povrća Enna Fruit Antun Segečić upozorava kako se građani moraju pripremiti na veće cijene voća i povrća tijekom najvrućih mjeseci.

“S obzirom na vremenske neprilike s kojima se susrećemo ove godine, očekujemo da će se trend povećanih cijena nastaviti i tokom ljetne sezone“, kaže Segečić i dodaje kako se najveća poskupljenja bilježe na kulturama kao što su krumpir, mrkva, luk.

“U ljetnim mjesecima količine rastu i do 20 posto zbog turističke sezone ali i općenito zbog povećane konzumacije voća koje potrošačima pruža najzdravije osvježenje u ljetnim vrućinama”, objašnjava Segečić zbog čega potrošnja preko ljeta rapidno raste.

Hrana iz uvoza
Nažalost i ove godine ćemo dosta toga jesti iz uvoza, iako postoje naznake i o nekim poboljšanjima u domaćem sektoru.

“Najviše uvozimo koštunjićavog voća poput breskvi i nektarina, dok npr. lubenice nabavljamo isključivo od domaćih proizvođača i s nestrpljenjem očekujemo početak berbe.

Strateška odrednica naše tvrtke je organizacija proizvodnje kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama regije gdje Enna Fruit posluje. Primarni fokus nam je povećanje domaće proizvodnje i supstitucija uvoza i tu imamo najveći izazov jer smo generalno samodostatni samo u jednoj ili dvije kulture a sve ostalo moramo uvoziti.

To je dugogodišnji proces a kroz projekte pokusnih polja i nasade novih sorata u koje ćemo ulagati i samostalno i u suradnji sa kooperantima, vjerujemo da ćemo uspjeti u toj namjeri”, zaključuje Segečić.

Autor: Ivana Jurišić/Dnevno.hr