Cijene duhana i alkohola mogle bi drastično porasti

Novi zakon koji priprema Ministarstvo zdravstva trebao bi donijeti značajno poskupljenje cigareta i žestokog alkohola, ali ne samo toga.

Cigarete i žestoki alkohol po tom novom zakonskom prijedlogu poskupjeli bi oko 50 posto u odnosu na sadašnju cijenu, izdvajanje iz premija obaveznog osiguranja automobila iznosilo bi 7 umjesto sadašnjih 4 posto, a najviši iznos participacija za one koji ne plaćaju dopunsko osiguranje bio bi 4000 kuna umjesto dosadašnjih 2000 kuna.

Prema tom bi prijedlogu kutija cigareta koja sada košta 20 kuna nakon usvajanja zakona koštala 30 kuna, piše Jutarnji list.

Protiv novih taksi su sedigli proizvođači koji tvrde da će to smanjiti potrošnju, a onda i prihode prema proračunu. Ministar Kujundžić pak tvrdi da će se tako pak pokušati smanjiti broj ovisnika o alkoholu i cigaretama.

HUP se pak usprotivio povećanju izdavanja od premija za automobilsko osiguranje jer bi, prema njihovim tvrdnjama, osiguravatelji umjesto 45 milijuna kuna za liječenje stradalih u nesrećama, plaćali 70 milijuna kuna.