Cijene drastično rastu: Ove zime poskupljuje voće i povrće

Mraz, suša, tuča i razorni požari i poplave rezultirale su značajnim rastom cijena voća i povrća, a najavljuje se još poskupljenja.

Cijene voća i povrća već su osjetno porasle u odnosu na prošlu godinu – jabuke su skuplje i do 200 posto. Ali ne poskupljuje samo voće – cijena maslaca porasla je na području cijele Europske unije za 50 posto, a javlja se i nestašica mlijeka.

U travnju je voćnjake poharao proljetni mraz koji im je nanio štetu od 800 milijuna kuna, a tolika šteta bila je i od lanjskog mraza, pa se tako vidi skok cijena na jabukama, kruškama, šljivama i mandarinama. Glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković majavio je kako će pred Novu godinu cijene voća dodatno porasti minimalno 60 do 70 posto, a nakon Nove godine u odnosu na prošlu i do 100 posto, pri čemu se misli na jabuke, kruške i mandarine.

“Trgovački lanci prodaju jabuku već po 3,99 kuna, no to je već trulo ili lanjska berba, vani se tako prazne hladnjače. Poskupljenje struje, dakako, jedan je od razloga većih cijena jer je koristimo za hladnjače i drugo”, kazao je za Glas Slavonije.

Za potrošače dobre vijesti nemaju ni povrtlari, koji ističu kako je do skoka cijena već došlo, ali i kako poskupljenje neće stati. Kilogram cvjetače tako je 15 kuna, kao i salata, koja je trebala koštati od 10 do 12 kuna, kupus na vreće je tri kuna kilogram, paprika je otišla gore i sada je osam, začinska paprika bila je 100, a sada je 120, krumpir se na veliko prodaje za tri, a inače je bio dvije pa i kunu i pol. Ići će i do 4 kune.

“Svaka peta godine bude ovakva”, dodala je i rekla kako njezini troškovi neće osjetiti poskupljenje struje jer njezina proizvodnja nema grijanje na ovaj energent.

Znatno je poskupio i orah, kojemu je cijena sada 80 kuna po kilogramu, a donedavno je na đakovačkoj tržnici koštao 50 kuna po kilogramu, piše Index.