Cijena korone za zdravstvo zasad 100 milijuna kuna

Izravni troškovi zdravstvenog sustava uzrokovani aktualnom epidemijom novog koronavirusa zasad iznose nešto više od 100 milijuna kuna, uključujući troškove testiranja, bolničkog liječenja i bolovanja zbog samoizolacije, piše u utorak Večernji list.

Novi trošak uslijedit će ako se usvoji prijedlog epidemiologa da se na COVID-19 testiraju svi koji će ići na zahvate ili pretrage koje iziskuju boravak u bolnici. Podatak je to Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iznesen u online panelu Večernjeg lista, navodi dnevnik.

Valja naglasiti da je spomenuta cijena pandemije samo manji dio ukupnog financijskog minusa domaćeg zdravstva, koje trpi posljedice epidemioloških mjera zatvaranja.

Prema riječima Luciana Vukelića, šefa HZZO-a, zdravstveni se proračun ne puni prema planu pa se očekuje više milijardi kuna manjka na prihodovnoj strani, a ove se godine neće realizirati planiranih 27,5 milijardi kuna za financiranje zdravstva. 

Samo u ožujku, prema podacima HZZO-a, napravljeno je 40 posto manje pregleda i dijagnostike u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. 

Zaključno s proteklim tjednom, u Hrvatskoj je 15.931 osoba na bolovanju radi samoizolacije što je trošak od 34 milijuna kuna.

Novi izniman trošak slijedi na račun epidemiološkog prijedloga da se na COVID-19 testiraju svi koji će ići na neke zahvate ili pretrage koje iziskuju boravak u bolnici, o čemu nema jedinstvenog stava, donosi Večernji list.