CIA objavila još dokumenata iz akcije na Bin Ladena

Kompjutor otkriven u akciji američkih specijalaca u kojoj je ubijen Osama bin Laden sadržavao je kolekciju videa, uključujući crtiće, nekoliko holivudskih filmova i tri dokumentarca o vođi Al Kaide.

Lista videa dio je datoteka koje je u srijedu objavila CIA od ukupno 470.000 dokumenata iz kompjutora zaplijenjenog 2. svibnja 2011. u raciji Bin Ladenovog skrovišta u Abbottabadu u Pakistanu.

To je četvrta skupina materijala pronađena na utvrđenom imanju gdje su se skrivali Bin Laden i njegova obitelj koju je američka vlada objavila od svibnja 2015.

Neki podaci ostali su klasificirani zbog zaštite nacionalne sigurnosti, dio se odnosi na pornografski sadržaj, a dio se ne smije objaviti razi zaštite izdavačkih prava.

Među pronađenih više od dvadeset videa su “Mravi”, “Automobili” i drugi crtići, videoigre “Final Fantasy VII” i “Gdje se skriva Osama bin Laden” i dva dokumentarca o čelniku Al Kaide, navela je CIA.

Ostali sadržaj uključuje 18.000 dokumenata, 79.000 audiosnimki i fotografija te više od 10.000 video isječaka.

U CIA-i kažu da materijali daju uvid u to kako su nastale razlike između Al Kaide i Islamske države, neslaganja između Al Kaide i njezinih saveznika i probleme s kojima se Al Kaida suočila nakon Bin Ladenove smrti. /Hina/