Chef Melkior Bašić predstavio Hrvatsku na ‘Chefs World Summitu’ u Monacu

Fotografija: Bruno Bebert (PRess)

Mladi i perspektivni chef a la carte restorana Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra na otoku Lošinju, Melkior Bašić, sudjelovao je na ‘Chefs World Summitu’ kao gost panela pod nazivom ‘Divlja berba u okolnom području’.

Fotografija: Bruno Bebert (PRess)

Kao jedini predstavnik Hrvatske, najboljim chefovima iz cijeloga svijeta Bašić je govorio o autohtonom bilju i lokalnim namirnicama u kuhinji s obzirom na specifičan stil kuhanja koji njeguje. Uz chefa Melkiora Bašića, svjetski rendez-vous visoke gastronomije u impozantnom prostoru Grimaldi Foruma u Monacu okupio je 1500 chefova i ugostitelja iz 34 zemlje, više od 100 kulinarskih zvijezda te čak 150 ekskluzivnih brendova.

U organizaciji Gault&Millau Croatia, mladi chef Melkior Bašić našao se uz bok vodećim svjetskim chefovima – Francuzima Regisu Marconu i Édouardu Loubetu, nositeljima čak pet Gault&Millau kapica i tri, odnosno dvije Michelinove zvjezdice te Španjolcu Joanu Rocu, koji se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice. Početak je to aktivnosti promocije hrvatske gastronomije i chefova u organizaciji Gault&Millau Croatia.

Ovo je prvi put da jedan hrvatski chef sudjeluje kao panelist na ovoj kulinarskoj manifestaciji, koja svake godine okuplja najbolje svjetske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim prestižnim međunarodnim nagradama.

“Filozofija moje kuhinje temelji se na kvalitetnim lokalnim namirnicama. Koncept počiva na tome da im tretiranjem i začinima koje koristimo uzmemo minimalno kako bi u konačnici svojim gostima osigurali maksimum okusa. Jasno definiran pristup hrani i prepoznavanje preferencija gostiju, uz neizostavnu kreativnost prilikom pripreme jela, garancija su uspješnoga rada”, rekao je chef Melkior Bašić.

Premda mlad, Melkior Bašić svoja radna iskustva u karijeri stjecao je u 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegova specijalnost je u korištenju različitih tehnika, primjerice, minimalne termičke obrade ribe, janjetine i divljači s otoka Cresa, a kako bi se zadržala izvorna kvaliteta okusa i postigao gotovo savršen balans. Veliku pozornost posvećuje prezentaciji hrane, stoga su kreativnost i inovacije prisutne u svakom njegovom jelu.

‘Chefs World Summit 2017’ održava se od 26. do 28. studenoga u Monacu pod visokim pokroviteljstvom Nj. E. princa Alberta II. Ovogodišnja smotra najboljih chefova svijeta obogaćena je s 40 profesionalnih predavanja te zanimljivim kulinarskim radionicama, a prvoga dana Summita predstavljena je i lista 100 najboljih chefova u organizaciji magazina ‘Le Chef’.