Chaplinov “Mališan” otvara šestu Fil(m)harmoniju

Foto: Fah

Igrani film Mališan, redatelja Charlieja Chaplina, otvorit će u nedjelju, 17. rujna, u kinu Europa šestu sezonu Fil(m)harmonije, ciklusa u kojemu Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija prikazuju klasike iz ere nijemoga filma.

“Mališan” (1921.)  prvi je dugometražni film u kojemu Chaplin potpisuje scenarij, režiju, produkciju te naknadno skladanu glazbu (iz 1971.), a ujedno tumači i glavnu ulogu.

Originalnu glazbu iz filma izvest će orkestar Zagrebačke filharmonije, uz ravnanje maestra Krešimira Batinića, priopćeno je iz kina Europa.

Film prati priču o Skitnici (čije razne dogodovštine pratimo u većini Chaplinovih filmova), koji ovoga puta preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica sve više uvodi u tajne uličarenja, sve dok u dobi od 5 godina ne postane ravnopravan (i jednako uspješan u sitnim krađama i prevarama) Skitničin poslovni suradnik.

Uloga dječaka povjerena je malenom Jackieju Cooganu, kojeg je ova uloga prometnula u prvu pravu dječju filmsku zvijezdu. Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao veliki hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom Chaplinove karijere.

U sklopu šeste sezone Fil(m)harmonije, nakon zagrijavanja s ‘Mališanom’, u studenom će biti prikazana slapstick komedija ‘Napokon spas!’ (‘Safety Last’, 1923.) “najameričkijeg” komičara nijemog filma Harolda Lloyda.

U kinu Europa ističu Lloydov nezaboravni komični lik “optimistična mladića u konfekcijskom odijelu” koji predstavlja jedan od vrhunaca zlatnog doba američke nijeme komedije.

Projekcijama njegove najpoznatije komedije ‘Napokon spas!’ Fil(m)harmonija će obilježiti 100. obljetnicu otkako je taj legendarni lik prvi put ugledao veliko platno.

Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici www.kupiulaznicu.kinoeuropa.hr, a program je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Hina