Četvorica predsjednika u Borodjanki: Ovo je mjesto boli i patnje

Predsjednici Poljske i baltičkih zemalja u srijedu su posjetili BorodJanku, gradić u blizini Kijeva koji je litavski predsjednik Gitanas Nauseda opisao „natopljenim bolom i patnjom“ nakon „brutalnih ratnih zločina“.

Nauseda i njegovi kolege, Poljak Andrzej Duda, Estonac Alar Karis i Latvijac Egils Levits u Ukrajinu su stigli zajedno vlakom u cilju iskazivanja podrške ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju „u trenutku ključnom“ za Ukrajinu, rekao je u srijedu ujutro poljski čelnik.

“Ovdje je tamna strana čovječanstva pokazala svoje lice”, napisao je na Twitteru Nauseda, nakon zaustavljanja u bombama uništenoj Borodjanki koja je bila poprište navodnih zlostavljanja tijekom duge ruske okupacije.

To mjesto je „natopljeno patnjom i boli“, a „ukrajinski civili su tamo ubijani i mučeni“, rekao je Litavac, ponovivši kako ruski ratni zločini neće ostati bez kazne.

“Ovaj rat, moramo ga pobijediti”, inzistirao je litavski predsjednik.

Detalji o posjetu predsjednika nisu bili javni iz sigurnosnih razloga.

Poljski je predsjednik na Twitteru objavio fotografiju na kojoj se vidi s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem.

Četvorica predsjednika su se uoči puta u Ukrajinu sastala u Rzeszówu, gradu na jugoistoku Poljske, na susretu na temu solidarnosti s Ukrajinom.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, koji je u utorak posjetio Varšavu, rekao je da je također razmišljao o odlasku u Ukrajinu s drugim šefovima država, ali ga je ukrajinska vlada u tome odbila.

Steinmeiera je ukrajinska strana kritizirala zbog odnosa s Rusijom posljednjih godina.

Ranije ovaj mjesec ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj optužio je predsjednika te zemlje da je razvio „paukovu mrežu kontakata“ u Rusiji te da se oko njega nalazi niz proruski orijentiranih političara.