Četrnaest umrlih od gripe od 1. prosinca u infektivnoj klinici u Zagrebu

FaH

U Zaraznoj je od 1. prosinca do jučer umrlo četrnaestero pacijenata od gripe i pneumonije, potvrdio je dr. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Uglavnom je riječ o starijim i kroničnim bolesnicima. Kod nekih je bila potvrđena gripa, kod nekih se ona pretpostavlja prema kliničkoj slici. Dio preminulih pacijenata imao je i gripu i pneumoniju, neki samo gripu ili samo pneumoniju”, objasnio je dr. Čivljak za Večernji list.

Najgori tjedan u deset godina

Godišnje, dodaje, umre 500 do 600 ljudi od gripe i upale pluća, ali statistika ne broji gripu kao uzročnika smrti. Gripa se, naime, statistički bilježi samo ako je laboratorijski dokazana, u suprotnom ne čak ni kad su njeni simptomi klinički vidljivi. Zato je i broj prijavljenih slučajeva gripe uvijek manji od stvarnog broja oboljelih.

A epidemija gripe zahuktava se i do kraja mjeseca očekuje se njen vrhunac, koji će potrajati nekoliko tjedana.

Do 6. siječnja službeno je registriran ukupno 3141 oboljeli od gripe, a najviše prijava, čak 2016, stiglo je u prvom tjednu nove godine, govore podaci HZJZ-a. U deset godina nije ih bilo toliko u samo jednom tjednu.