Čestitam Vladi da je nakon 19. godina shvatila da trebamo proglasiti gospodarski pojas

Piše: Pero Kovačević

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila nacrt odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) što će se formalno dogoditi u siječnju nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom i uputila Hrvatskom saboru na donošenje.
Hrvatski sabor će o tome glasati na izvanrednoj sjednici u četvrtak, najavio je premijer Andrej Plenković.

Naravno, da se odmah javio i Peđa Grbin te rekao da je zaštićeni ekološko ribolovno pojas (ZERP) proglašen još u vrijeme vlade Ivice Račana te da on u sebi sadrži ono što je najvažnije u isključivom gospodarskom pojasu.

Čestitam Vladi da je nakon 19. godina, naravno pod pritiskom i najavom talijanske Vlade da će proglasiti isključivi gospodarski pojas, shvatila da trebamo proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.

Podsjetimo se kako je to krenulo.

Klub zastupnika HSP-a je prvi prijedlog za proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranskom moru uputio 2001. godine, odbila ga je tadašnja vladajuća koalicija Vlade Ivice Račana. Drugi prijedlog za proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, uputili smo 2003. godine, opet ga je odbila vladajuća koalicija Vlade Ivice Račana, s tim da su nas zastupnici HDZ-a podržali. Račanova Vlada i vladajuća većina je tada proglasila ZERP, kao što kaže Peđa Grbin , ali je netočno da je ZERP u sebi sadržao ono što je najvažnije u isključivom gospodarskom pojasu. Mislim da je Šeks tada u raspravi rekao da je to neki „čudnovati kljunaš.“

Treći prijedlog za proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranskom moru uputili smo 2005. godine, četvrti 2007., odbila ga je vladajuća većina Vlade Ive Sanadera, uz pomoć HNS-a.
Tonči Tadić, Slaven Letica , Anto Đapić i ja smo im u zadnjoj raspravi rekli (zastupnicima HDZ-a) da će im trebati najmanje 6 godina da shvate dalekosežnost i bit našeg prijedloga.
HDZ-i , a jednako tako i SDP-u je trebalo 19. godina da shvati bit prijedloga Kluba zastupnika HSP-a, a izgubili smo novaca i novaca.

Stoga bi bio red da Vlada, HDZ-a i SDP-a javno kažu zašto su 19 godina odbijali prijedlog Kluba zastupnika HSP-a. Zašto su podržavali naš prijedlog dok su bili u oporbi u Hrvatskom saboru, a odbijali kad su bili na vlasti?