Češka traži pomoć drugih zemalja za covid pacijente

Ilustracija

Češka je zatražila od Njemačke, Švicarske i Poljske da prime više desetaka covid pacijenata jer je stanje u češkim bolnicama kritično, navelo je ministarstvo zdravstva.

Ta zemlja sa 10,7 milijuna stanovnika posljednjih je tjedana jedna od najteže pogođenih na globalnoj razini jer su mnoge regionalne bolnice, preplavljene priljevom covid pacijenata, bile prisiljene prebaciti ih i stotinama kilometara daleko.

– Veliki broj novozaraženih je pojačao pritisak na zdravstveni sustav, a raste broj pacijenata kojima je nužna hospitalizacija, navelo je ministarstvo.

U petak ujutro u zemlji je bilo 8153 hospitaliziranih zbog covida, uključujući i 1735 na intenzivnoj njezi, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

– U nekim regijama bolnice su iscrpile svoje kapacitete i više ne mogu pružati prikladnu njegu ni primati nove pacijente bez pomoći drugih zemalja, stoji u priopćenju ministra zdravstva Jana Blatnyja.

Diljem zemlje 13 posto kapaciteta intenzivne njege bilo je dostupno, a u Pragu samo 5 posto. Susjedna Slovačka prebacila je svoje prve koronapacijente u inozemstvo ovog tjedna.