Česi prijete da će protjerati još ruskih diplomata

Češka je u srijedu zatražila od Rusije da dopusti povratak 20 protjeranih čeških diplomata u Moskvu do četvrtka ili će protjerati još ruskih diplomata iz Praga.

Prag je u subotu protjerao 18 djelatnika ruskog veleposlanstva, koje je identificirao kao pripadnike obavještajnih službi, nakon što je optužio dvojicu ruskih špijuna optuženih za trovanje nervnim agensom u Britaniji 2018. da su odgovorni za eksploziju u češkom skladištu streljiva prije par godina u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Rusija je zanijekala češke optužbe, a Kremlj je češke poteze ocijenio “provocirajućima i neprijateljskima”.

Rusija je odgovorila protjerivanjem 20 diplomata češkog veleposlanstva u Moskvi, koje je manje nego rusko u Pragu.

“Protureakcija ruske strane bila je neproporcionalna i de facto je paralizirala funkcioniranje našeg veleposlanstva”, rekao je novinarima češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek.

“Ako se naši diplomati ne budu mogli vratiti u Moskvu, sutra poslijepodne odlučit ću da se smanji broj diplomata veleposlanstva Ruske Federacije u Pragu tako da odgovara sadašnjoj situaciji u češkom veleposlanstvu u Moskvi”.

Češko ministarstvo vanjskih poslova navodi da se u Moskvi nalazi petero čeških diplomata, plus 19 drugih djelatnika, nakon prvog kruga protjerivanja.

Rusko veleposlanstvo u Pragu sada ima 27 diplomata i 67 drugih djelatnika, dodaje.

Obje zemlje imaju nešto manje djelatnika i u konzulatima u drugim gradovima.