Červar: Želim finale EURA

Konferencija za medije rukometnog izbornika Line Červara

Hrvatska rukometna reprezentacija već deset godina nije bila u finalu velikog međunarodnog natjecanja i to je moj cilj na predstojećem EURU, pogotovu jer sljedeće godine odlazim s kormila reprezentacije, kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu izbornik rukometaša Lino Červar. 

Hrvatske rukometaše u siječnju čeka Europsko prvenstvo u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, a u grupnoj fazi u skupini A u Grazu protivnici su reprezentacije Srbije, Crne Gore i Bjelorusije. 

“Znam da će mnogi kazati da ćemo lako proći skupinu, ali moramo biti itekako oprezni jer ćemo u Grazu igrati s reprezentacijama koje su u velikom uzletu. To nikako neće biti šetnja. Crna Gora je kompletna, dobili su i svjetske prvake i doista su snažni i sposobni dobiti svakoga. Bjelorusija je također snažna s puno vrhunskih igrača, dok Srbija nakon dugo vremena ima jaku selekciju s izraženim momčadskim duhom što im je nedostajalo prošlih godina. Hrvatska nikad nije bila europski prvak i to će nam biti svojevrsna motivacija i ja osobno želim finale, finale u godini u kojoj se opraštam i napuštam reprezentaciju nakon Olimpijskih igara u Tokiju”, kazao je Červar, koji je kazao da opet ima puno problema uoči EURA. 

“Prvi problem je kratkoća priprema u kojima ću tek nakraju imati čitavu momčad s igračima iz njemačke Bundeslige. Drugi problem, koji je ozbiljniji, su ozljede. Teškoća s ozljedama imaju ključni igrači – Musa, Karačić, Cindrić, Horvat i Šipić, a Duvnjak je tek počeo igrati nakon stanke zbog ozljeda.  No, s obzirom na sve ja sam optimist jer u svjetskom rukometu nitko nema kontinuitet kao Hrvatska. Naravno da ima zemalja koje su osvajali više odličja, a Hrvatska nikad nije podbacila, nije bila 10. ili 13. na nekom velikom natjecanju”, dodao je Červar, koji je objasnio i izostanak Manuela Štrleka. 

“Odluka o neigranju na EURU je isključivo bila Štrlekova odluka. Manuel je odlučio napraviti stanku od reprezentacije, ali ja mislim da će se vratiti. Nedostajati će nam takvi profil igrača, mirni realizator s dosta iskustva, a podsjećam da sam ga upravo ja 2008. godine uveo u izabranu vrstu. Dakle, nisam ga ja potjerao kao što pišu neki mediji”. 

Červar je istaknuo kako će 2020. godina biti prepuna izazova koje će iziskivati veliko strpljenje i žrtve ne samo od igrača, već i stručnog stožera. 

“Godina počinje s EUROM, potom u travnju imamo kvalifikacije za Olimpijske igre, pa nas u lipnju čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, da bi krajem srpnja svi s nestrpljenjem išli na vrhunac godine – Olimpijske igre u Tokiju. Nakon Tokija odlazim, ali dotad želim uspjehe. Ja sam još uvijek gladan medalja”, zaključio je Červar.    

Okupljanje reprezentacije je u utorak u Zagrebu, a taj prvi dio priprema, traje do 24. prosinca. Novo okupljanje i drugi dio priprema zakazano je za 26. prosinca i traje do 30. prosinca u Poreču. Završne pripreme počinju na samu Novu godinu, kada će se priključiti i igrači koji nastupaju u njemačkoj Bundesligi, a domaćin je također grad Poreč.

U sklopu tog dijela priprema održat će se i Croatia kup na kojemu će uz Hrvatsku nastupiti još BiH i Katar. Pripreme u Poreču završavaju 7. siječnja 2020. godine nakon čega slijedi povratak u Zagreb iz kojega reprezentacija 8. siječnja putuje u Graz.

Prva utakmica s Crnom Gorom je 9. siječnja, protiv Bjelorusije igramo 11. siječnja, a sa Srbijom 13. siječnja. Prve dvije selekcije iz skupine prolaze u drugi krug, koji će se igrati u Beču.