Cerar: Stručnjaci će raditi na pripremi sastanka dvojice premijera

Izvor: Twitter

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak u Bruxellesu da je s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem dogovorio nastavak razgovora stručnjaka kako bi se dobro pripremio njihov budući sastanak.

“Bez obzira na međusobne nesuglasice zajedno smo ocijenili da je dobro da stručnjaci na obje strane što prije pripreme odgovarajuće temelje za dijalog na najvišoj razini, za što se i sam iskreno trudim”, kazao je Cerar u izjavi novinarima pri završetku europskog summita na margini kojega je došlo do susreta predsjednika dviju vlada.

Na pitanje koliko smisla ima komunikacija na ekspertnoj razini ako nema političke suglasnosti o sadržaju sastanka premijera, s obzirom da Slovernija inzistira na implementaciji arbitražne presude o granici za koju Hrvatska ponavlja da je ne obvezuje, Cerar je kazao da je to potrebno zbog skorog isteka šestomjesečnog roka u kojemu se treba dogovoriti o provedbi arbitraže. Slovenija će u međuvremenu, rekao je, nastaviti s s postupkom donošenja zakonodavnog paketa potrebnog za implementaciju.

“Nastojim kao premijer da Slovenija u tom smislu bude uzorna i napravi sve što mora, da s jedne strane pripremi zakone, potrebne akte i operativne planove, a s druge da pokušavamo iznova i ustrajno uspostaviti dijalog o provedbi arbitražne odluke”, kazao je Cerar.

Dodao je kako je prilikom njihovog susreta hrvatskog premijera upozorio i na “incidente u Piranskom zaljevu” koji se nastavljaju “i ovih dana”.

Slovenija čini ono što mora i trudi se uspostaviti dijalog ali on se mora odnositi isključivo na implementaciju odluke. To je ono oko čega se moramo truditi u dogovoru s Hrvatskom, kazao je Cerar.

Pozivajući se na izvore u slovenskoj vladi, neki mediji navode da će o kompletnom “paketu” zakonskih promjena što ih je pripremila slovenska vlada u vezi s primjenom arbitraže parlament odlučivati već idućeg mjeseca i da će o tome odlučivati po hitnom postupku, kako bi već krajem ove ili početkom iduće godine mogli stupiti na snagu.

H/N