Cerar šokirao javnost neočekivanom ostavkom tri mjeseca uoči izbora

Izvor: Twitter

Slovenski premijer Miro Cerar u srijedu kasno navečer iznenadio je javnost rekavši da podnosi ostavku, o čemu će u četvrtak formalno obavijestiti predsjednika države Boruta Pahora.

Kao glavni razlog za svoj neočekivan potez naveo je odluku vrhovnog suda koji je u srijedu poništio rezultat lanjskog referenduma na kojemu je potvrđen zakon o gradnji pruge Koper-Divača koji Cerar smatra strateški važnim za državu, ali i javnu atmosferu u kojoj se njegova vlada tri mjeseca pred planirane redovne parlamentarne izbore ocjenjuje negativno.
U javnom obraćanju nakon izvanredne sjednice vlade Cerar je kazao da je odluka vrhovnog suda kojom je projekt njegove vlade o pruzi Koper-Divača doživio jak udarac bila “kap koja je prelila čašu”, te da su u pozadini takvog razvoja događaja oni koji “žele zaustaviti pozitivni razvoj Slovenije”.
Ja u takvoj priči ne želim sudjelovati, kazao je primjetno uzbuđeni Cerar, dodavši da će svoju ostavku uputiti parlamentu i o njoj u četvrtak obavijestiti predsjednika države Pahora koji mora odlučiti kad će se održati parlamentarni izbori, koji su inače planirani početkom lipnja. Do izbora nove vlade Cerar je spreman obavljati tekuće poslove, kako predviđa zakon.
U svom obraćanju građanima, Cerar je kazao da je Slovenija danas u mnogo boljem položaju nego onda kad je prije skoro četiri godine postao premijer iako se u javnosti namjerno stvara suprotna percepcija.
“Ciljano se u javnosti stvara pogrešan utisak da je sve naopako, a to jednostavno nije istina. Različite skupine vide samo sebe i svoje interese, pa čak i koalicijski partneri, a meni je to strano”, kazao je Cerar.
Dodao je kako je odluku o ostavci donio jer treba znati što je točno i istinito, a što nije.
“Radi se o odgovornosti koju osobno prihvaćam, a tako bi u ovoj situaciji trebao postupiti svaki kredibilan političar”, kazao je Cerar.
Iako ankete javnog mnijenja Cerarovoj Stranci modernog centra (SMC) koja je vodeća stranka u sadašnjoj vladi nisu davale mnogo izgleda za veći uspjeh na izborima planiranima za početak lipnja, njegov je neočekivani potez u javnosti dočekan s velikim iznenađenjem, a o njemu kako se čini nisu bili obaviješteni niti Cerarovi koalicijski partneri. (Hina)