Cerar potvrdio: Dolazim u Zagreb razgovarati o arbitraži

Izvor: N1

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u srijedu da je će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i dodao da ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država.

“Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji”, kazao je za STA Cerar koji sudjeluje na zasjedanju opće skupštine UN-a u New Yorku.

Posebni bilateralni sporazum o graničnom pitanju za Sloveniju je neprihvatljiv, istaknuo je slovenski premijer za Slovenski radio. Komentirajući govor Donalda Trumpa na otvaranju zasjedanja, Cerar je istaknuo dio u kojem je američki predsjednik spomenuo važnost “vladavine prava” u arbitražnom sporu Kine i Filipina u južnom kineskom moru.

I u sporu u južnom kineskom moru radilo se o arbitraži, pa je to za Sloveniju je važno, rekao je Carar aludirajući na arbitražnnu presudu koju Zagreb ne prihvaća.

Dok hrvatska strana odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati.

Cerar je istaknuo da je bilateralne susrete sa šefovima delegacija i diplomatima u New Yorku iskoristio za prezentaciju i argumentiranje slovenskih stajališta o arbitraži s Hrvatskom.

D.P./Hina