Cerar: EK spremna posredovati u graničnom sporu

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je da je Europska komisija spremna posredovati u slovensko-hrvatskom sporu oko granice i da je njemu i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker rekao kako bi se radilo o osiguranju provedbe arbitražne odluke koju Hrvatska ne priznaje.

“Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nam je potvrdio da u Komisiji razmatraju da budu posrednik kako bi se osiguralo da dođe do implementacije arbitražne odluke o granici”, kazao je Cerar novinarima nakon završetka susreta šefova država i vlada članica EU-a na summitu o istočnom partnerstvu.

Cerar je kazao da je u petak u Bruxellesu na rubu summita razgovarao s Plenkovićem s kojim je u stalnom dijalogu i da su obojica konstatirali da je na stručnoj razini potrebno još dodatnih napora kako bi se dobro pripremili temelji za njihov bilateralni susret.

Na njemu bi, kako je rekao slovenski premijer, bilo riječi o primjeni arbitražne presude.
“Hrvatski premijer i ja u stalnom smo dijalogu i drago mi je da je k nama danas – dok smo razgovarali – pristupio predsjednik Komisije Juncker. Kazao nam je da u Komisiji ozbiljno misle kad govore o posredovanju da se realizira arbitražna presuda. To je u duhu obećanja koje je Komisija dala”, kazao je Cerar, ne želeći govoriti o pojedinostima.

“Ostaje da vidimo što će biti slijedeći korak Komisije, no Juncker je naglasio da bi se radilo o posredovanju u pravcu implementacije arbitražne presude”, kazao je Cerar novinarima.

Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa jer ga je Slovenija nepopravljivo kontaminirala, ne priznaje arbitražnu odluku i ne namjerava je provesti dok Slovenija ustraje na tome da odluku arbitražnog suda treba primijeniti.

Dodao je kako očekuje da bi Komisija svoje namjere mogla objaviti vrlo brzo s obzirom da krajem godine istječe šestomjesečni rok od objave arbitražne presude, što je i rok do kada bi trebalo doći do dogovora s Hrvatskom o njenoj primjeni.