Centri za socijalnu skrbe tvrde da su u slučaju tragedije u Goli poduzeli sve potrebne radnje

Centar za socijalnu skrb Rijeka i Centar za socijalnu skrb Koprivnica priopćili su u srijedu da su u slučaju obiteljskog nasilja u mjestu Goli, koje je završilo smrću 46-godišnjeg nevjenčanog supruga, poduzimali sve potrebne radnje sukladno pravilima struke i važećim zakonskim propisima.

Nevjenčanog supruga je 15. veljače u pograničnom mjestu Goli kuhinjskim nožem ubila 38-godišnja žena, koja će biti prijavljena Državnom odvjetništvu zbog sumnje u ubojstvo.

Centri za socijalnu skrb iz Rijeke i Koprivnice tvrde da su u tom slučaju postupali sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, po kojem se dostavlja obavijest policijskoj postaji o nasilju u obitelji, upoznaje žrtva nasilja o mogućnosti smještaja u sigurnu kuću, te utvrđuju i procjenjuju obiteljske okolnosti, odnosi, kvaliteta skrbi o djeci, razvojni rizici i sigurnost djece u obitelji.

Centri u očitovanju navode da su međusobnom suradnjom i koordinacijom aktivnosti poduzimali sve potrebne radnje iz svoje nadležnosti sukladno pravilima struke i važećim zakonskim propisima.

Napominju da se u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka pojedinosti i detalji slučaja ne iznose, posebice imajući u vidu potrebu zaštite prava i dobrobiti maloljetne djece.

Centri su pozvali medije i društvenu zajednicu da se u obraćanju široj javnosti prvenstveno vode načelom zaštite prava i dobrobiti djeteta.

Portal podravski.hr objavio je prije par dana da se ubojstvo, po svemu sudeći, moglo spriječiti da su mjerodavne koprivničke službe reagirale na dramatična upozorenja Centra za socijalnu skrb u Rijeci.

Naime, piše portal, prema rješenju riječkog Centra, Slađana Brkić je desetak dana prije ubojstva trebala biti zbrinuta u sigurnoj kući, a njezino dijete izuzeto i udomljeno “zbog teških uvjeta života, nebrige majke, psihičke nestabilnosti i sumnje u obiteljsko nasilje”.

Te je informacije Podravskom listu potvrdio izvor iz sustava socijalne skrbi ogorčen što je taj sustav, kako se čini, još jednom zakazao, tvrdi portal.