Castro potvrdio: Predaje vodstvo Komunističke partije Kube mlađoj generaciji

Raul Castro potvrdio je da predaje vodstvo Komunističke partije Kube mlađoj generaciji, koja je, kako je rekao, “puna strasti i antiimperijalističkog duha”, na kongresu stranke koji je počeo u petak.

Castro je u govoru na otvaranju četvorodnevnog kongresa, koji se održava iza zatvorenih vrata, a čiji su isječci objavljeni na televiziji, rekao da mu je zadovoljstvo što vodstvo predaje skupini odanoj stranci koja ima višedesetljetno stranačko iskustvo.

“Žarko vjerujem u snagu i uzornost i razumijevanje svojih sunarodnjaka i dok budem živ bit ću spreman braniti domovinu, revoluciju i socijalizam”, rekao je Raul Castro stotinama okupljenih stranačkih delegata u kongresnom centru u Havani.

U svom je govoru pozvao i na “dijalog s poštovanjem” između Kube i SAD, ali bez “odricanja socijalizma”.

Rekao je da se povlači s osjećajem da je “ispunio svoju misiju i uvjeren u budućnost domovine”. Njegovim povlačenjem završava se šest desetljeća dugo razdoblje u kojem su Kubu vodili on ili njegov brat Fidel, a koje je počelo 1959. godine.

Nakon smrti Fidela Castra 2016. i sada odlaska u mirovinu njegovog 89-godišnjeg brata Raula okreće se nova stranica u politici Kube i njezinih građana od kojih mnogi cijeli život poznaju samo vlast slavne revolucionarne obitelji, dodaje AFP.

Četverodnevni kongres kubanske Komunističke partije počeo je u petak, a taj povijesni skup označit će kraj vladavine obitelji Castro i dolazak nove generacije vođa.

„Sanjati i nastavljati državu: danas počinjemo naš osmi kongres Komunističke partije“, napisao je na Twitteru kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel, koji je pozvan da preuzme tu političku grupaciju.

To je „kongres kontinuiteta“, dodao je Diaz-Canel, naglasivši kako se smjer vlasti na Kubi, jednoj od pet posljednjih komunističkih država, neće mijenjati, prenosi agencija France Presse.

Imenovanje Diaz-Canela glavnim tajnikom Komunističke partije, što je najvažnija funkcija u zemlji, očekuje se zadnjeg dana kongresa, u ponedjeljak.