Časni sud HLK-a oslobodio Kujundžića i Petrova odgovornosti za povredu Kodeksa

Časni sud Hrvatske liječničke komore (HLK) donio je odluku o oslobađanju ministra zdravstva Milana Kujundžića i saborskog zastupnika Mosta Bože Petrova od odgovornosti za povredu Kodeksa medicinske etike i deontologije, vezano uz izjave te dvojice liječnika u javnosti i medijima o okolnosti smrti Mattea Ružića iz Zaprešića, priopćeno je u četvrtak iz HLK-a.

Časni sud ocijenio je da djela za koje se Kujundžić i Petrov terete ne predstavljaju povredu dužnosti i ugleda liječničkog zvanja ni povredu Zakona o liječništvu te Kodeksa medicinske etike i deontologije.

Zaključeno je kako postoje okolnosti koje isključuju odgovornost sukladno odredbama kaznenog materijalnog prava, smatrajući da Časni sud HLK-a nije primjerena pozornica za vođenje političkih sukoba.   

Časni sud odlučivao je na temelju pozitivnog mišljenja Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju koje je u tzv. prethodnom postupku ocijenilo opravdanima zahtjev saborskog zastupnika SDP-a Željka Jovanovića za pokretanjem disciplinskog postupka pred Časnim sudom protiv Kujundžića, kao i zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka koji je Ministarstvo zdravstva podnijelo protiv Petrova, a oba slučaja vezana su uz izjave nakon smrti mladića Mattea Ružića iz Zaprešića.

Kujundžić je podnio tužbu protiv Petrova Državnom odvjetništvu i HLK-u, tvrdeći da je u svojim javnim istupima obmanjivao javnost o okolnosti Ružićeve smrti i time unio strah u hrvatsku javnost da sustav hitne pomoći ne funkcionira te nanio štetu kredibilitetu hrvatske države.

Jovanović je pak za Kujundžića zatražio pokretanje disciplinskog postupka smatrajući da je svojom izjavom o tragediji u Zaprešiću povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije, kao i da nije časno postupio prema Petrovu, jer je neutemeljenom i paušalnom ocjenom omalovažio njegov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente.

Postupak pred Časnim sudom HLK-a definiran je Pravilnikom o disciplinskom postupku HLK-a. Časni sud može odbiti zahtjev za pokretanje postupka, može prijavljenog liječnika osloboditi odgovornosti ili mu izreći neku od disciplinskih mjera.

Disciplinske mjere, definirane Pravilnikom, su: opomena, ukor, javni ukor, novčana kazna u rasponu od 1000 do 5000 kuna, privremeno uvjetno ili bezuvjetno oduzimanje licence (u rasponu od mjesec dana do godine dana) ili trajno oduzimanje licence.

Nakon odluke Časnog suda moguće je podnošenje žalbe Visokom časnom sudu Hrvatske liječničke komore.