Carla del Ponte traži uhićenje Vladimira Putina: On je ratni zločinac

Bivša glavna tužiteljica Haškog suda Carla Del Ponte pozvala je Međunarodni kazneni sud da izda nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bivša glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Carla del Ponte pozvala je na hitno izdavanje naloga za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Putin je ratni zločinac. Napada civile”, kazala je te dodala da napadi očito nisu bili usmjereni na vojne ciljeve.

Del Ponte smatra da su uhidbeni nalozi protiv Putina i drugih visokih ruskih dužnosnika, koje bi izdao Međunarodni kazneni sud (ICC) nužni kako bi odgovarali za ratne zločine počinjenje od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Del Ponte je godinama radila i kao članica UN-ova povjerenstva za istraživanje kršenja ljudskih prava u ratu u Siriji, u kojem je također sudjelovala Rusija, a istaknula je da bi uhidbeni nalog protiv Putina bio važan signal da je obavljena istraga.

“Tjeralica je jedini instrument koji imamo, a koji omogućuje uhićenje počinitelja ratnih zločina kako bi ih se dovelo pred Međunarodni kazneni sud (ICC)”, izjavila je del Ponte priznajući da sam uhidbeni nalog ne znači nužno da bi Putin bio priveden.

“Ako ostane u Rusiji, nikada ne bi došlo do toga. Ali uhidbeni bi mu nalog onemogućio napuštanje zemlje i bio bi to snažan signal da protiv sebe ima mnogo država”, kazala je.