Carina lani zaplijenila 18 milijuna cigareta i više od 76 tona duhana

OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara) i Ministarstvo financija, Carinska uprava zajednički su organizirale  24. konferenciju Radne grupe za cigarete OLAF- a, koja se održava u Zagrebu od 9. do 12. rujna 2019. 

Na konferenciji, koju su otvorili pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave, mr.sc. Hrvoje Čović i Ernesto Bianchi, direktor Direktorata B, OLAF-a, sudjeluje više od 100 sudionika, predstavnici carinskih i drugih nadzornih službi 28 država članica Europske unije, 10 ključnih partnera trećih zemalja, odnosno, Albanije, Bosna i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Egipta, Moldove, Rusije, Srbije i Turske; predstavnici međunarodnih organizacija: Svjetske carinske organizacije, EUROPOL-a, EUBAM-a i FRONTEX-a.

Carinska uprava lani je u Hrvatskoj zaplijenila oko 18 milijuna komada različitih vrsta i marki cigareta, te više od 76 tona duhana i duhanskih prerađevina, rečeno je na konferenciji radne grupe za cigarete, koja se održava u Zagrebu od 9. do 12. rujna.

OLAF od 1996. organizira i podupire Radne grupe za cigarete koje na godišnjim konferencijama raspravljaju o trendovima, rezultatima i predviđanjima u zajedničkoj borbi protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima, u cilju postizanja što učinkovitije zaštite financijskih interesa te sigurnosti i zaštiti društva, u čemu ključnu ulogu imaju i carinske službe.

Carinska služba Hrvatske, kao najmlađe članice Europske unije, također prioritetno provodi aktivnosti usmjerene na sprječavanje, suzbijanje i otkrivanje prijevara i organiziranog kriminaliteta, posebice onih oblika kojima se izravno štetno utječe na nacionalne financijske interese kao i financijske interese svih država članica Europske unije.

Na konferenciji sudjeluju i predstavnici gospodarskog sektora i to: ITL – Imperial Tobacco/Imperial Brands i JTI – Japan Tobacco International, AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost) i DENTSU Tracking.