Cappelli: Zagreb je primjer cjelogodišnje destinacije

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je u četvrtak da je Zagreb prošle godine bio broj jedan po broju dolazaka turista u Hrvatsku te kako je pozitivan primjer destinacije koja živi turizam tijekom cijele godine.

Cappelli, koji se susreo s direktoricom Turističke zajednice Grada Zagreba (TZGZ) Martinom Bienenfeld i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, kazao je da su osim statističkih pokazatelja bitni i oni koji se odnose na upravljanje destinacijom i povećanje kvalitete cjelokupne ponude, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

“Ministarstvo podupire aktivnosti TZ Zagreba, naša je suradnja usmjerena zajedničkim ciljevima i interesima, a koliko je turizam značajan za cjelokupno gospodarstvo i djeluje pokretački na sve ostale industrije svjedoče podaci o ukupno ostvarenim prihodima od turizma. Zagreb je pozitivan primjer destinacije koja živi turizam tijekom cijele godine”, rekao je Cappelli.

Dodao je da je cjelogodišnja turistička aktivnost u velikoj mjeri rezultat pozicioniranja Hrvatske kao avio-destinacije, u što su ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) uložili 30 milijuna kuna, dok je zagrebačka zračna luka direktnim linijama povezana s preko 30 svjetskih destinacija.

Cappelli se osvrnuo i na zaključak Vlade o sudjelovanju Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, kazavši da je EXPO jedan od najvećih globalnih, nekomercijalnih događaja od velikog gospodarskog i kulturnog značaja.

“Kroz predstavljanje najboljih domaćih inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca, sudjelovanje na EXPO-u pozitivno će utjecati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo”, ocjenjuje Cappelli, kazavši da će to biti i prilika za predstavljanje hrvatskih turističkih potencijala na tržištu Bliskog Istoka, kao i pred izlagačima iz 130 država svijeta i 25 milijuna posjetitelja.

Bandić je naveo da je u Zagrebu od siječnja do polovice travnja ove godine ostvareno 254.632 dolazaka te 496.988 noćenja, što je porast od 13 posto, odnosno 19 posto.

“Turistička zajednica grada Zagreba je u sinergiji s radom i turističkim sektorom trajno usmjerena na razvoj novih događanja, koja obogaćuju grad i dodatno ga etabliraju na turističkoj karti svijeta”, rekao je zagrebački gradonačelnik i predsjednik TZGZ-a.

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld je kazala da je s Cappellijem između ostalog razgovarala o novim zakonima koji su u pripremi, a koji se odnose na sustav turističkih zajednica, kao i o podacima o noćenjima i dolascima koje Zagreb ostvaruje.

Prema podacima iz sustava eVisitor, Zagreb je prošle godine zabilježio 1,3 milijuna dolazaka turista koji su ostvarili 2,3 milijuna noćenja, što je predstavljalo rast od 17 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima u odnosu na 2016. godinu.

Najveći broj dolazaka gostiju je ostvaren s tržišta Južne Koreje, SAD-a, Njemačke, Italije i Kine, pri čemu su gosti za smještaj najčešće koristili hotele, u 65 posto slučajeva, objekte u domaćinstvu u 17 posto te hostele u 10 posto slučajeva.