Povezite se

Turizam

Cappelli: Hrvatska će imati kontrolirani turizam

Objavljeno

-

Hrvatska će u idućem razdoblju imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja, najavio je u petak ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

”Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi.  Do 28. svibnja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku”, kazao je Cappelli.

Ministar turizma je naglasio da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu. ”Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj”, dodao je.

Cappelli je izvijestio da je dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rade rezervacije za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije izrazila želju da od 15. lipnja dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

”S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom”, rekao je Cappelli.

Pritom se zahvalio slovenskim i hrvatskim službama koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku.  

(Hina) 

Turizam

Ličke atrakcije dostupnije posjetiteljima

Published

on

Izvor rijeke Gacke/Majerovo vrio/Nacionalno

Brojne atrakcije “Lika destinacije” bit će dostupnije posjetiteljima do kraja rujna, uz predočenje ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera, izvijestili su iz tog parka. 

Kajaking rijekom Gackom bit će jeftiniji 35 posto, najam električnog bicikla s uključenom dostavom uokolo Plitvica 30 posto, Quad safari Gackom dolinom i Velebitom 25 posto, a popust od 15 posto je na zip line Pazi medo i na zip line Adrenalinski park.

Uz ostalo, popusti će se moći ostvariti i za jahanje na ranču Equus Igni kroz Plitvičke doline.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević pojasnio je da su brojne mogućnosti za aktivni turizam koje pruža “Lika destinacija” stavljene u jedinstvenu ponudu.

“S obzirom na svjetsku popularnost Nacionalnog parka Plitvička jezera, upravo s ovog mjesta pokrenut je atraktivni projekt ‘Plitvički doživljaj u Lika destinaciji’ gdje uz kupljenu ulaznicu za Plitvička jezera turisti mogu ostvariti brojne pogodnosti“, rekao je Kovačević i posebno izdvojio upoznavanje Gacke.

D.Prša/Nacionalno

Gacku valja doživjeti bilo kroz kajaking, kao opušteno veslanje i istraživanje flore i faune te rijeke  ili kroz Quad safari Gackom dolinom, ali i Velebitom, rekao je i to nazvao jednom od najboljih turističko – kulturno – pejzažno – povijesnih avantura u Hrvatskoj budući da, osim vožnje makadamom, poljskim i šumskim putevima, program podrazumijeva i obilaske muzeja aviona, svetišta boga Mitre, Majerovog vrila i drugog.

Lika se brendira kao destinacija zaštićenih područja jer se više od pola teritorija nalazi u ekološkoj zaštićenoj mreži EU NATURA 2000, te ima NP Plitvička jezera, NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica, zatim Park prirode Velebit, jedinstveni Pećinski park Grabovača, strogi rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi i Velebit kao rezervat biosfere, te niz prirodnih fenomena.

Uz prekrasne krajolike i jedinstvene kontraste, ta je destinacija jedinstvena i po raznovrsnosti svojih pašnjaka gdje na četvornom metru raste više od 50 vrsta različitih biljaka od koji su mnoge ljekovite. Upravo to bogatstvo pašnjaka razlog je iznimne kvalitete prehrambenih namirnica koje su označene certifikatom kvalitete Lika quality.

Detalji akcije objavljeni su na stranici NP Plitvička jezera.

Ucitavanje vijesti

Turizam

Cavtat, Zagreb i Rijeka na popisu 20 najsigurnijih euro destinacija od korone

Published

on

Rijeka/Izvor:Nacionalno

Američki magazin Forbes prenio je popis 20 europskih destinacija najboljih za post-korona putovanja organizacije European Best Destination (EBD), među kojima su Zagreb, Rijeka i Cavtat.

EBD je organizacija već poznata u Hrvatskoj, jer se nekoliko njezinih destinacija zadnjih godina već našlo na popisima najboljih destinacija u raznim kategorijama, među kojima je Zagreb nekoliko puta proglašen najboljom adventskom destinacijom u Europi.

Sada ga je EBD uvrstio i među 20 najboljih i najsigurnijih odredišta za post-korona putovanja i turizam. Osim Hrvatske s više od jednim odredištem na tom popisu su Grčka i Portugal.

Na prvom je mjestu Tbilisiji, glavni grad Gruzije, dok je na drugom grčki Corfu, a iza Cavtata na četvrtom i petom mjestu su portugalski Azorski otoci, te grčki Preveza. Na popisu su još i Krf, Kotor, Varšava, Beč, Bohinj, Malta i drugi.

Cavtat, kao najbolje plasiran iz Hrvatske, opisan je kao omiljeno mjesto za slavne osobe, obitelji, ljubitelje dobre gastronomije, kulture, prirode i vodenih sportova, dok je Zagreb na osmom, a Rijeka na 12. mjestu.

Uz svaki grad se daje i poširoki opis onoga što turiste u njima očekuje, od atrakcija do osnovnih informacija i drugog.

Popis EBD-a prenosi i Forbes, o čemu su izvijestili u ponedjeljak i iz Hrvatska turističke zajednice (HTZ), čiji direktor Kristjan Staničić to ocjenjuje i još jednom potvrdom međunarodnog statusa Hrvatske kao kvalitetne i sigurne turističke destinacije, koja ima sve preduvjete za odvijanje turizma u idućim mjesecima.

Ucitavanje vijesti

Turizam

U hotelima popusti, a ulaznica za Plitvice 300 kuna

Published

on

Hrvatska više nije jeftina turistička destinacija a to neće promijeniti ni situacija s koronavirusom; bit će ovog ljeta sniženih tzv. cijena pozivnica, ali uprave ponajvećih hotelskih kuća jasne su – radije neće otvoriti sve hotele nego sobe puniti ispod cijene.

Dubrovački Importanne resort među rijetkima je objavio da u lipnju snižava cijene 30 posto te da će sniženja biti i tijekom ljetne špice. Istina, riječ je o luksuznim hotelima, ali, neovisno dolaze li iz zemlje ili iz inozemstva, gostima umanjuju račun za iznos cestarine na relaciji Ploče – Dubrovnik pa već snižena cijena pada otprilike za još 260 kuna ako ostaju barem dvije noći.

Ako, pak, boravak uključuje najmanje četiri noćenja, aranžman pojeftinjuje za petstotinjak kuna, odnosno za iznos cestarine u oba smjera. Hoteli Pinija u Petrčanima, Pastura u Postirama, Kolovare u Zadru, apartmani Medena u Trogiru, Fontana u Jelsi… nude popuste od 25 do 40 posto. Onima kojima nije važno u koje će jadransko mjesto ili hotel na odmor isplatit će se riskirati i pričekati “rasprodaju, komentira Večernji list.

Sindikalist Vilim Ribić ustvrdio je da jadranski domaćini dižu cijene kako bi im objekti ostali prazni i tako se kvalificirali za državne potpore. Direktor HUT-a Veljko Ostojić na to kratko odgovara: “Takva ideja može pasti na pamet samo nekom tko je na državnom proračunu. Nikako poduzetniku”.

No nekih poskupljenja u 2020. godini ipak će biti.

U Nacionalnom parku Plitvička jezera već su prije najavili više cijene, ali to su zbog koronavirusa odgodili do 12. srpnja. Nakon tog datuma cijena skače na 300 kuna, na što su već reagirale putničke agencije.

“Jedino se uz korekciju cijena možemo upustiti u borbu s konkurentima”, kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija koja traži moratorij na lanjske cijene u nacionalnim i parkovima prirode te da se cijena ulaznica za školska putovanja od početka lipnja pa sve do kraja rujna ostavi na predsezonskoj razini.  Imaju i potporu Ministarstva zaštite okoliša, no to na Plitvicama nema odjeka.

Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević podsjeća da su zbog koronakrize cijene bile snižene nekoliko mjeseci, a za više od toga ne vidi ni opravdanje ni poslovnu logiku.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije