Povezite se

Vijesti

Capak: Razmotrit će se mogućnost uvođenja mjera na lokalnoj razini

Objavljeno

-

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u petak da će Nacionalni Stožer civilne zaštite na sastanku s lokalnim stožerima u ponedjeljak razmijeniti informacije o trenutnom epidemiološkom stanju te razmotriti mogućnost uvođenja mjera na lokalnoj razini.

Nacionalni stožer će na tom sastanku, najavljenom ranije danas razmotriti mogućnost da lokalni stožeri predlažu mjere za svoje područje s obzirom na to da oni bolje vide s lokalne razine, rekao je Capak za RTL Danas.

“Sve mjere su otvorene, od nošenja maski do smanjenja broja ljudi na okupljanjima i tako dalje. Sve to se može donijeti”, kazao je Capak, dodavši da bi im županijski stožeri mogli reći koji im je najveći problem, najveće žarište i što bi se od mjera moglo primijeniti da se broji zaraženih smanji. 

Kazao je pritom da županijski stožeri ne mogu donositi takve odluke već to može samo Nacionalni stožer koji može u nekoj mjeri podržati lokalni stožer.

Upitan je li moguće da samo Splitsko-dalmatinska županija dobije odluku o nošenju maski, Capak je rekao da je to moguće i o tome se razgovara hipotetski, što ne znači da će tako biti. Napomenuo je da postoje i druge županije s visokom incidencijom od kojih će tražiti da kažu koji je njihov najveći problem.

Lokalni pristup može se primijeniti i na nastavu

Capak kaže da bi Hrvatska mogla više prilagođavati epidemiološke mjere lokalnim situacijama sa zarazom, što bi se moglo primijeniti i na režim odvijanja nastave.

Zasad je planirano da školska nastava počinje 7. rujna, no to će, kaže Capak, ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Dođe li do nekog značajnog pogoršanja i ako među zaraženima bude veliki broj djece školskog uzrasta sustav će biti spreman za sve scenarije, kaže Capak.

Objasnio je da će se voditi računa da ako se porast dogodi u jednoj županiji škola počne u drugim županijama u kojima nema oboljelih.

U  pogledu posljedica rada noćnih klubova, Capak je podsjetio da su vlasti donijele oduku da se određena kulturna događanja odvijaju u njima kao bi se pomoglo da se prebrodi teška situacija koja je neko vrijeme vladala.

Ako bi se zatvorili klubovi, mladi će naći drugo mjesto, kao sada kad se okupljaju na trgovima, ulicama i parkovima, kazao je.

Poručio je da postoji kontrola, ali su protiv represije. “Nismo policijska država, smatramo da je najbolje da apeliramo i educiramo da ta situacija nije dobra”, rekao je.

Prema podacima koje ima od prije desetak dana, među zaraženima koji su evidentirani u hrvatskoj epidemiološkoj bazi, u 20 posto slučajeva se pojavljuju asimptomatski bolesnici, kod kojih se bolest ne manifestira, a sad bi ta brojka mogla bit i nešto veća, kazao je Capak.

Vijesti

Uvodi se mala matura!

Published

on

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je u ponedjeljak da će uskoro dati nalog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja da krene s izradom projekta nacionalnih ispita i to za osnovne škole odnosno za provjeru znanja u petom i osmom razredu.

Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Argumenti: Učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja

Poplava odlikaša u osnovnoj školi, pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja – sve su to argumenti da se uvedu nacionalni ispiti i utvrdi stvarno znanje naših osnovnoškolaca.

– Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovno ispitaju njihovo dijete, smatraju da ono zna za višu ocjenu. Ako ne dobije tu višu ocjenu, onda su pritisci još i jači, kaže Anita Poslon, prof. hrvatskog jezika iz OŠ Granešina u Zagrebu.

Često, dodaje, šalju i anonimne prijave mjerodavnim institucijama.

– S jedne strane imamo gomilu odlikaša i dio njih ne opravda ocjenu i uspjeh tijekom srednje škole, kaže Anita Lasić, prof. engleskog jezika iz OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Podgore.

To će se, kažu u Nacionalnom centru, uskoro promijeniti.

– Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita, kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti, kaže ministar Fuchs.

Ravnatelji: Upisi su se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu

– Oni se usmjeravaju i na kompetencije učenika pa oni mjere kompetencije u matematici i hrvatskom, dakle gledamo ih kroz matematičku i čitalačku pismenost, rekla je Katavić.

Nacionalne ispite, popularno rečeno malu maturu, priželjkuju i mnogi ravnatelji srednjih škola. Kažu, upisi su nam se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu.

– Ne bih se složio s onima koji kažu da je to stres za učenike. Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres, kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite. Zanimljivo je i to da se nigdje ne doživljavaju kao bauk, nego pomoć. A ovogodišnje ispitivanje maturanata koje je proveo Nacionalni centar pokazalo je da 90 posto njih sugerira i želi da se tijekom obrazovanja češće provode ispiti koji bi im dali uvid u njihovo stvarno znanje.

Tako će, navodi se, od iduće godine za upis u željenu srednju školu bit će važne ocjene iz osnovne škole te rezultati postignuti na maloj maturi.

Ucitavanje vijesti

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Sport

Boks: Hrgović dobio novoga protivnika za subotu

Published

on

Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović dobio je novoga protivnika za meč teške kategorije u Danskoj nakon što je Čeh Ondrej Pala odustao samo pet dana prije meča, piše portal Fight Site.

Novi Hrgovićev suparnik bit će 39-godišnji Grk Alexandre Kartozia, koji je prema neslužbenim ljestvicama tek 646. teškaš svijeta koji u karijeri ima samo deset mečeva, u kojima je zabilježio osam pobjeda, te po jedan poraz i neodlučeni ishod.

Hrgović će u subotu u danskom Strueru, u dvorani Energi Park, protiv Kartozije loviti 11. profesionalnu pobjedu u karijeri u kojoj ima savršenih 10 pobjeda.

Zasad se ne zna razlog odustajanja Čeha Pale.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije