Capak o spornoj fotografiji: Kutija na kojoj sam sjedio bila je prazna

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u subotu se priopćenjem oglasio o fotografiji na kojoj sjedi na kutiji cjepiva, što je izazvala burnu reakciju javnosti, istaknuvši da je kutija bila prazna te izrazivši žaljenje jer je to postalo važnija vijesti od one da je cjepivo stiglo.

U Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je jutros u 6 sati pristiglo prvih 9.750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech, a na mrežnim stranicama Zavoda je objavljeno nekoliko fotografija, među kojima i ravnatelja Capaka kako sjedi na jednoj od kutija, u kojima je dopremljeno cjepivo.

Fotografija je potaknula raspravu na društvenim mrežama te izazvala niz negativnih komentara. Bivša premijerka Jadranka Kosor napisala je kako ‘nije viđeno u ostalih 26 država EU da glavni epidemiolozi sjede na kutijama cjepiva’, dok je saborska zastupnica Dalija Orešković navela da bi trebao biti smijenjen.

Ne bih želio da jedna fotografija zasjeni veličinu trenutka kada je stiglo cjepivo

U odgovoru na te objave ravnatelj HZJZ-a Capak objavio je priopćenje u mojem je naglasio kako se iskreno obradovao dolasku cjepiva, i da je kutija naravno bila prazna.

“Kao čovjek koji se, kao i veliki broj građana naše zemlje, iskreno obradovao prispijeću toliko iščekivanog spasonosnog cjepiva, ne bih želio da jedna fotografija zasjeni veličinu trenutka kada je u Hrvatsku rano jutros napokon stigla prva pošiljka cjepiva protiv bolesti COVID-19”, naveo je Capak.

Objašnjava da je sa suradnicima dočekao isporuku u ranim jutarnjim satima, spremili su cjepivo u za to predviđene komore, a potom, “s velikim olakšanjem”, zabilježili nekoliko fotografija.

“Na jednoj od njih, među mnogima koje su postale dostupne javnosti, sjeo sam na kutiju u kojoj u tom trenutku nije više bilo cjepiva, već je ono bilo spremljeno, te sam prstom pokazao u etiketu na kutiji s jedinom misli: ‘Evo, konačno je stiglo! Tu je!’ “, naglsio je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a izrazio je i žaljenje što je u medijima ova fotografija postala važnija od vijesti da je cjepivo protiv koronavirusa stiglo u Hrvatsku, “kao i od pregršt drugih fotografija koje svjedoče o tom, možemo slobodno reći, povijesnom trenutku”.

“Isto tako, vidim da je to bila prilika da se u javnom prostoru oglase osobe koje nemaju što reći o svojem djelovanju, ali imaju o svemu drugome i svima ostalima”, dodao je.

Isprika svima kojima je fotografija i njena interpretacija u medijima ostavila pogrešan dojam

Naglašava da ta fotografija, “koja je nezasluženo isplivala na površinu”, ne nosi nikakvu drugu poruku osim one koje je u tome trenutku iskreno osjećao.

“Svim onim čitateljima i građanima kojima je možda ova fotografija i njena interpretacija u medijima ostavila pogrešan dojam, iskreno se ispričavam”, priopćio je ravnatelj HZJZ-a.

Ranije danas pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš za RTL je izjavila da je ravnatelj HZJZ-a sjedio na praznoj kutiji. “Gospodin Capak sjedio je na praznoj kutiji. Nitko nije toliko neodgovoran da bi sjedio na tako osjetljivom cjepivu koje je najvažnija stvar u državi”, naglasila je Bubaš.

Sutra, 27. prosinca, će cjepivo krenuti u distribuciju po županijama, a u Zagrebu bi prva cijepljena osoba trebala biti korisnik ili korisnica Doma za starije i nemoćne na Trešnjevci.