Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Kako je završen tjedan svjesnosti o raku glave i vrata te dan prevencije tih bolesti došlo se do pokazatelja da je problem veći negoli se pretpostavljalo.

U zagrebačkoj KBC-u Dubrava organiziran je besplatan pregled za građane za koji se nije tražila liječnička uputnica, a čak 75 od 137 pregledanih osoba poslano je na dodatni pregled zbog sumnje zna zloćudnu bolest.

Jutarnji list piše da “znatno veći broj pregledanih građana treba dodatni medicinski tretman zbog sumnje na moguću zloćudnu bolest premda je ukupno bilo manje pacijenata nego proteklih godina, što pokazuje da su građani dolazili ciljano, sa stvarnim problemom”.

“Zanimljivost je i to da je među pregledanima bilo mladih. Inače, u KB-u Dubrava u proteklih je deset godina, otkako se provodi ovaj dan prevencije, obavljeno 3500 pregleda”, rekao je prof. dr. Ivica Lukšić, predstojnik Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava.

Građane je pregledavalo 20 liječničkih timova, a najstarija među pregledanima bila jedna 97-godišnjakinja.

Rak glave i vrata jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti u Europi i u svijetu te je na popisu deset najčešćih. Za većinu tih tumora glavni su čimbenici rizika pušenje i konzumacija alkohola te infekcija humanim papiloma virusom (HPV).

Procjenjuje se da u Europi ima godišnje 140.000 novih slučajeva raka glave i vrata (bez tumora kože), a 65.000 oboljelih godišnje umire. Stručnjaci naglašavaju da se prognoza bolesti može značajno popraviti ranim otkrivanjem.