Čak 39% Hrvata ne planira potrošiti novac na kupnju božićnih poklona

pixabay.com

U ovo vrijeme blagdana i darivanja, portal MojPosao provjerio je u anketi provedenoj na više od 3000 ispitanika planiraju li građani kupovati božićne poklone i koliko novca za to misle izdvojiti.

Većina ispitanika (39%) ne planira potrošiti novac na kupnju božićnih poklona. Kao razlog navode to što nemaju posao i primanja

“Sve će biti homemade pokloni”, kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje: “Imamo ove godine dogovor u obitelji da si ništa ne poklanjamo”.

Za blagdanske poklone 24% ispitanika planira izdvojiti do 1000 kuna a, kako neki od njih kažu, vjerojatno i više ‘s obzirom na veliku obitelj’. Tako jedan ispitanik ističe kako će za poklone ove godine izdvojiti čak 4600 kuna.

“Obitelj je velika, kad svima nešto kupim, ode i više od 1000 kuna”, kaže jedan ispitanik, dok drugi dodaje da planira izdvojiti više od spomenutog iznosa ‘ako uračuna i poklon za sebe’.

Do 500 kuna na poklone planira potrošiti 20% ispitanika, uglavnom na darove za djecu i najbliže članove obitelji.

“Rijetke su prigode kada kupujemo poklone, nije bitno što, bitno je da je od srca i da barem sitnicom usrećimo svoje najmilije“, komentar je jednog ispitanika, dok jedna ispitanica ističe kako je već ‘kupila sve poklone u iznosu do 500 kuna’.

Do 200 kuna za poklone će izdvojiti 17% ispitanika koji su, kako ističu, u mirovini, nezaposleni ili primaju minimalnu plaću.

“Nemam nego toliko, a volim nekome uljepšati dan“, kaže jedan ispitanik, a drugi zaključuje: “Smatram kako je to sasvim dovoljno za kupit neki pristojan poklon najdražima”.