Čak 350 poljoprivrednika dobilo po 50 000 eura iz Europskog ruralnog fonda

HRT

Uz demografsku politiku Hrvatske, ništa manje važna tema su mjere ruralnog razvoja kojima se ciljano potiče generacijska obnova hrvatskog sela. Naime Ministarstvo poljoprivrede iz Europskog ruralnog fonda osiguralo je dvostruko više novca od predviđenog. Više o ovoj temi u Studiju 4 govorila je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kazala je da je zbog iznimnog interesa za mjere ruralnog razvoja Ministarstvo poljoprivrede iz europskog ruralnog fonda osiguralo dvostruko više novca te da će tako nepovratnih 50 tisuća eura dobiti 350 mladih poljoprivrednika, odnosno da će svako gospodarstvo dobiti 376 000 kuna.

“Mjera ide dalje i u novoj godini, pa će novi natječaji biti raspisani već ovaj mjesec i to za projekte razvoja stočarstva, ratarstva, vinarstva i drugih grana poljoprivrede. Svi zainteresirani će ih moći pronaći na web stranicama Ministarstva”, rekla je ravnateljica Copić.

Na pitanje koliko ove mjere mogu pomoći generacijskoj obnovi sela s obzirom da smo po dobnoj strukturi na selu među najugroženijima u Europskoj uniji kazala je da se upravo ovim mjerama potiču stariji gospodarstvenici da svoja gospodarstva prenesu na djecu te da se tako pokrene revitalizacija hrvatskog sela.