Čak 32 orača iz 16 hrvatskih županija spremni odmjeriti snage u Osijeku

16. Natjecanje u oranju Republike Hrvatske i 7. Natjecanje u oranju konjima Republike Hrvatske održava se u subotu, 25. kolovoza u Osijeku, u dijelu Republike Hrvatske s dugom tradicijom poljoprivredne proizvodnje.

Najbolji hrvatski orači će odmjeriti svoje vještine u rukovanju traktorom i plugom, a dva najbolja natjecatelja s ove državne smotre sudjelovat će na 66. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se 2019. godine održati u Minesoti u SAD-u.

Ovo natjecanje nosi epitet najveće ruralne priredbe u Hrvatskoj jer se svake godine održava 16. Županijskih natjecanja, kao i završno državno natjecanje, koje se svake godine održava u drugoj županiji kao domaćinu i glavnom organizatoru.

Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača je krovna udruga orača koja koordinira organizaciju ove priredbe i zastupa Hrvatsku u Svjetskoj oračkoj organizaciji (WPO).

Dakle, ove godine će 32 orača iz 16 hrvatskih županija orati ravnu i plodnu slavonsku zemlju svojim traktorima s dvije vrste plugova: tradicionalnim plugovima ravnjacima te modernijim i u proizvodnji efikasnijim plugovima premetnjacima. Vještine koje posjeduju ovi orači, kao i oni koji se natječu na županijskim razinama poboljšane su u odnosu na proizvodno oranje i proizvodnu obradu tla, te ovo natjecanje ima značajan edukacijski karakter i neposredno doprinosi kvalitetnijom obradom i proizvodnjom, prije svega na OPG-ovima.

Prepoznajući vrijednost ovog natjecanja u educiranju poljoprivrednika, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba ugradila je ovu temu u svoje edukacijske programe za poljoprivrednike.

Prvo Svjetsko natjecanje u oranju održano je 1953. godine u Kanadi te se od tada svake godine održava u drugoj zemlji domaćinu, a u organizaciji Svjetske oračke organizacije – World Ploughing Organization (WPO). Od tada se svake godine bilježi sve veći interes za sudjelovanjem, posebice poljoprivredno razvijenih zemalja. Danas je WPO ugledna i priznata organizacija koja je svojim djelovanjem pridonijela značaju oranja u poljoprivrednoj proizvodnji i podizanju standarda kvalitete oranja i obrade tla u cjelini.

Republika Hrvatska je 4. rujna 2004. službeno postala 30-tom članicom te važne svjetske organizacije.

Prisjetimo se kako je 2012. godine u Hrvatskoj, iako je bila jedna od najmlađih članica WPO-a, održano 59. svjetsko natjecanje u oranju u Biogradu na Moru, na parcelama tvrtke Vrana d.o.o. Sudjelovao je tada najveći broj zemalja u povijesti održavanja tog natjecanja – orači iz 31 zemlje svijeta – 29 natjecatelja u kategoriji ravnjaka i 32 natjecatelja u kategoriji premetnjaka, a manifestaciju je pratilo oko 15.000 posjetitelja, poljoprivrednika i turista.

Prije četiri godine, Republika Hrvatska je od strane tadašnjeg hrvatskog predstavnika, Tugomira Majdaka, na Glavnom odboru WPO-a nominirana za domaćina Svjetskog natjecanja u oranju 2030. godine, što je i potvrđeno. Prilika je to da se tada u Slavoniji promovira hrvatska poljoprivreda i turizam.

Tugomir Majdak, bivši predsjednik WPO-a i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede povodom održavanja državnog natjecanja za Agrobiz: kaže

„Kada smo prije 15 godina kao poljoprivredni savjetodavci započeli s organizacijom ovog natjecanja primarni cilj je bio kroz županijska i državno natjecanje okupljati hrvatske poljoprivrednike, prije svih OPG-ove te ih educirati kako oranjem što kvalitetnije obraditi tlo. Odgovor orača i poljoprivrednika bio je pozitivan jer su upravo u okviru ovog natjecanja prepoznali dio vlastitih potreba i interesa. Danas su natjecanja u oranju priredbe koje su prepoznate i od strane drugih dionika u poljoprivredi te osim natjecanja u oranju nude i dodatne sadržaje, a koji su u funkciji razvoja i modernizacije poljoprivrede, poljoprivrednog tržišta, ali i turizma. S druge strane, na svjetskim natjecanjima u oranju orači iz Hrvatske prepoznati su i cijenjeni kao vrlo dobri orači. Stoga je ovo uspješan primjer priredbe koju trebamo inovacijama nadograđivati u godinama koje slijede.“

Kandidaturu za 17. Natjecanje u oranju Republike Hrvatske i 8. Natjecanje u oranju konjima Republike Hrvatske koje će se održati iduće godine podnijela je Sisačko-moslavačka županija.