Čak 200 poduzetnika iz iseljeništva i Hrvatske u Sisku otvorili devetu Meeting G2 konferenciju „Zemlja izlazećeg optimizma“

U poduzetničkom inkubatoru Siska PISAK službeno je otvorena već tradicionalna velika poslovna konferencija MEETING G2.9, koja ove godine nosi naziv „Zemlja izlazećeg optimizma“.

Točno u 5 minuta do 11 sati, u poduzetničkom inkubatoru Siska PISAK službeno je otvorena
već tradicionalna velika poslovna konferencija MEETING G2.9, koja ove godine nosi naziv „Zemlja izlazećeg optimizma“.

Cilj konferencije je povezati poslovnu i iseljeničku Hrvatsku, a ove godine je po prvi put održana izvan Zagreba, u Sisku. Na otvorenju se okupilo više od gotovo 200 poduzetnika i javnih ličnosti iz tradicionalnih iseljeničkih zemalja kao što su SAD, Kanada, Australija, Nizozemska i država Južne Amerike, kojima su se priključili i brojni stručnjaci iz domovine.

„Pet do jedanaest znači da još nije prekasno. Vjerujemo da unatoč svim izazovima možemo zajedničkim naporima ostvariti pozitivne rezultate. To je naša glavni nit vodilja ove konferencije – povezati znanja iseljeničke i lokalne Hrvatske te gospodarski revitalizirati Banovinu koja je gospodarski teško stradala nakon potresa“, izjavio je povodom otvorenja predsjednik Udruge Meeting G2 Antun Krešimir Buterin, čija je udruga organizator konferencije.

Nazočnima se s velikim riječima potpore obratio i državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić, kao i zamjenik državnog tajnika za Središnji državni ured za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Dario Magdić.

Isto tako, u ime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, okupljenima se obratio i savjetnik predsjednika za gospodarstvo Velibor Mačkić, koji je naglasio da je pitanje decentralizacije zemlje važno za njezin razvoj, dajući potporu Ureda predsjednika području Banovine tijekom obnove nakon potresa.

Potporu konferenciji i njezinom razvoju poduzetničke klime pružio je i rođeni gradišćanski Hrvat Josef Markus Wuketich kao veleposlanik Republike Austrije, simbolično podsjetivši na veliku ulogu austrijskih investicija u tvrtki Gavrilović. Posebnu zahvalnost svima izrazili su i predstavnici grada Petrinje i županije poručivši kako su pasivnost i letargija u ovom trenutku nešto na što nitko na ovim prostorima nije zaslužio. Na kraju, atmosferu i napore za izgradnjom poslovnih mogućnosti i povezivanja Hrvata u domovini i inozemstvu pozdravio je i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.

Veliku pozornost prvog dana konferencije i na samom otvorenju izazvao je i uspješni poduzetnik Matt Sertić, koji se 80-ih godina kao rođeni Siščanin preselio u SAD gdje je u Kaliforniji pokrenuo svjetski poznatu tvrtku za proizvodnju mikročipova i novih tehnologija Applied Ceramics. Sada, svoj uspješan posao preselio je u rodni grad, gdje je osnovao najveći poduzetnički inkubator u Hrvatskoj.

„Nadam se da će moj primjer inspirirati i druge na poduzetničke pothvate. Kapital je uvijek moguće pronaći, a srce hrvatskog iseljeništva itekako je veliko“, zaključio je Matt Sertić.

U naredna dva dana konferencije sudionici će imati priliku sudjelovati u nizu predavanja i panel rasprava koji se bave umjetnom inteligencijom, mogućnostima razvoja transporta, medicinskog turizma, kao i solarnom energijom.