Čačić: Župani i županije često se suočavaju s problemima koji nemaju “političku boju”

FaH

Varaždinski župan Radimir Čačić, domaćin radnog sastanka Vlade i hrvatskih župana, u srijedu je u uvodnom govoru rekao kako sastav skupa u Varaždinu i predviđene teme “mogu izbjeći zamke politikantstva i demagogije” te dodao kako najveći dio ključnih problema s kojima se suočavaju župani i županije nemaju političku boju.

Ponovio je i kako očekuje da će se na sastanku govoriti i o realizaciji nagodbe o uplati duga Vlade RH po osnovi javno-privatnog partnerstva budući da dug prema Varaždinskoj županiji, s današnjim danom, iznosi više od 34 milijuna kuna, a mjesečno se prosječno povećava za 1,2 milijuna kuna bez obračuna zateznih kamata.

“S obzirom da je pred nama i donošenje prvostupanjske presude, izostanak realizacije nagodbe prije donošenja presude, bez obzira na njezin ishod, bila bi jasna poruka da Vlada sprečava povrat novca”, ustvrdio je Čačić.

Čačić: U Varaždinskoj županiji želimo dva centra kompetencija

Od današnjeg sastanka očekuje i odluke o prihvaćanju centara kompetencija za Srednju školu Arboretum Opeka u Vinici i Medicinsku školu Varaždin zbog činjenice da su “regionalno najbolje u svojim područjima”.

Kad je riječ o realizaciji cestovne infrastrukture, Čačić očekuje definiranje jasnih rokova, posebno za cestu Varaždin-Ivanec-Krapina te Podravsku magistralu (državna cesta D2) kao najznačajnije projekte u tom području.

“Na regionalnoj razini očekujemo formiranje dogovorenog Savjeta za sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku. Od projekata u realizaciji nužno je bitno ubrzanje realizacije projekata vezanih za brzu prugu Zagreb-Krapina-Lepoglava-Varaždin-Čakovec”, istaknuo je.

Čačić je naglasio da je za sve jedinice regionalne i lokalne samouprave trenutno najvažnije donošenje odluke Vlade o uspostavi jasnog i jednostavnog modela sufinanciranja EU projekata.

“Tim projektima se samo po osnovi PDV-a uplaćuje 25 posto koji se u budžet nikada neće uplatiti ako barem dio od dvije do tri milijarde EU novca ne spasimo projektima županija i JLS-a”, rekao je Čačić te naglasio da bez povrata dijela sredstava koji se realizacijom tih projekata uplaćuju u državni proračun kroz uplatu PDV-a u roku od 60 dana, županije ne mogu svojim budžetskim kapacitetima izdržati realizaciju dobivenih EU projekata, a buduće ne mogu početi ni pripremati.

To, dodao je, posebno pogađa najuspješnije u realizaciji EU projekata. Primjerice, Varaždinska županija bi s 245 milijuna kuna vrijednih EU projekata morala osigurati 81 milijun kuna vlastitog financiranja.

“Naš izvorni budžet od 74 milijuna kuna ne pokriva ni ovogodišnju komponentu koju trebamo platiti za EU projekte”, rekao je Čačić.

Čehok: Nedostaje nam radne snage

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da je Varaždin od utorka u službenom izvješću Europske komisije “Doing Business” proglašen gradom u Hrvatskoj koji je najpogodniji za biznis i u kojem je najlakše poslovati.

Predložio je da Vlada na sastanke pozove i gradonačelnike velikih gradova i sjedišta županija te predstavnike zajednice općina.

“To je ona dijaloška forma koja nam treba, jer i u gospodarstvu, ali i u demografskim mjerama o kojima se dosta govori, pa i u sociološkim i drugim, bez općina i bez lokalne samouprave, poglavito gradova sjedišta županija, teško će biti postići optimalne učinke. Kad je riječ o vrtićima, o domovima umirovljenika, o školstvu, zavodima za zapošljavanje.. sigurno je da gradonačelnici znaju više i bolje stanje na svom području nego što se to može vidjeti iz Zagreba ili iz nekog drugog središta”, rekao je Čehok koji je naglasio još jedan problem – nedostatak radne snage u Varaždinu u kojem je nezaposlenost na 2,1 posto.

Čehok je apelirao da se hitno sazove sastanak o povezivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada, “jer neće biti radne snage za nove investicije”. Smatra i da bi se država trebala uključiti u realizaciju projekta varaždinskog informatičkog kampusa budući da Hrvatskoj svake godine nedostaje u prosjeku 400 informatičara. T

Pozvao i na daljnje mjere u razvoju kontinentalnog turizma.