Čačić: Varaždinska županija na granici pucanja

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđene su 254 novozaražene osobe, a župan Radimir Čačić izjavio je u petak da je ta županija na granici pucanja, na najslabijoj točki koja se zove respirator.

„Naši brojevi su ovog trenutka prešli sve europske zemlje koje su najugroženije, osim Belgije i Češke”, rekao je Čačić.

Dodao je da je Varaždinska županija sama platila pet respiratora iako je to, prema njegovim riječima, državna obveza.

„Neki gradovi su se angažirali, Ivanec prvi, bez ikakve pompe, Varaždin je najavio da će se angažirati. Dakle, još dva respiratora će se naručiti, a tri smo dobili iz ministarstva, iz centralnih resursa”, rekao je varaždinski župan.

Dodao je kako je vrlo lako moguće i realno očekivati da će se Varaždinska županija, ako se nastavi ovakav intenzitet, za sedam do deset dana naći u istom problemu.

Čačić je istaknuo i da je od 411 kreveta u varaždinskoj Općoj bolnici već više od četvrtine zauzeto zbog liječenja zaraženih.

„Mobilizirali smo svoje resurse u Klenovniku, 35, u Novom Marofu 51 krevet. Izmjestili smo bolesnike u Varaždinske Toplice jer Novi Marof ima sobe s kisikom, a Toplice nemaju”, rekao je Čačić i upozorio da je na 100 bolesnih deset teško bolesno, a od njih jedan jako teško.

Zbog sve više oboljelih, a sve manje bolničkih kreveta, na parkiralištu u krugu Opće bolnice Varaždin priprema se prostor za postavljanje vojnih šatora u kojima će se smjestiti oboljeli od covida-19, a prema Čačićevim riječima, županija je angažirala tvrtku koja će od bolnice provesti potrebne instalacije za kisik.

„Sve što još vojska ovog trenutka ima od tih kvalitetnih resursa će biti ovdje angažirano. To su sad u ovoj fazi dva šatora dvoslojna, predviđena za grijanje, s po 30 ležajeva”, najavio je Čačić.

Istaknuo je kako je od ministra obrane Marija Banožića prije podne dobio potvrdu da su vojni šatori na putu prema Varaždinu. Dodao je da se to organizira u krugu bolnice jer su ondje “kisikana, osoblje, oprema, praonice i prehrana”.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Robert Vugrin rekao je da će šatori biti isporučeni tijekom dana.

“Postoje određeni tehnički zahtjevi, grijaća i rasvjetna tijela, izolacija, vezano uz vanjske temperature. To može potrajati tri-četiri dana”, rekao je Vugrin i dodao da će šatori biti spremni primiti pacijente prije zagušenja u Novom Marofu.