Čačić traži isplatu državnog duga Varaždinskoj županiji ili podiže kaznenu prijavu

Varaždinski župan Radimir Čačić najavio je u četvrtak da će podići kaznenu prijavu protiv odgovornih u Vladi ako država Varaždinskoj županiji u roku od osam dana ne plati dug od 49,2 milijuna kuna za troškove izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva.

Čačić je na konferenciji za novinare objasnio da je država 2016. prestala isplaćivati svoj udio u sufinanciranju najamnine za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

Tadašnji varaždinski župan Predrag Štromar, danas potpredsjednik Vlade, podnio je prvu tužbu protiv države, a kako dug nije vraćen, i sadašnji župan Čačić nastavio je s tužbama.

Trgovački sud u Varaždinu je 15. travnja ove godine donio nepravomoćnu presudu o isplati duga.

Čačić je izvijestio kako su jučer dobili pravomoćnu presudu za prve dvije tužbe u jednom spisu, to jest da 14,2 milijuna, s kamatama ukupno 18,6 milijuna, mora biti uplaćeno u roku od osam dana.

Varaždinski župan rekao je i da su se već pokušali s Vladom, potpredsjednikom Štromarom i ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak dogovoriti o isplati. Dodao je da su premijer i ministar financija pokazali spremnost da se dug vrati, ali Štromar i Divjak, članovi Vlade iz Varaždina, to ne žele učiniti.

“Osim zlonamjernosti i želje njih dvoje da se nanosi šteta ovoj županiji, tu je i odgovornost Vlade, premijera Plenkovića i HDZ-a što nisu spriječili nanošenje štete od HNS-a”, rekao je Čačić te dodao kako je danas riječ o dugu od 49,2 milijuna, u kojem su kamate od 8,7 milijuna.

“To sve plaćaju građani Hrvatske zato jer si netko dozvoljava bezobrazluk, zloupotrebe svoje funkcije na štetu hrvatskih građana”, ustvrdio je Čačić.

“U roku od osam dana, ako ne plate sve – ne samo ovo što je sud presudio, prve dvije rate – podići ćemo kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe jer toga je dosta”, najavio je Čačić.

Rekao je i da je to jedan od ključnih razloga što Reformisti nisu poduprli Vladin proračun za 2020.

“Vlada koja ne izvršava svoje obveze ne zaslužuje našu podršku”, zaključio je Čačić.