Čačić pozdravlja manji PDV na hranu, kritizira doprinose

Radimir Čačić/Izvor: Nacionalno

Predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić pozdravio je u srijedu odustajanje Vlade od linearnog smanjenja PDV-a za jedan postotni bod,  te umjesto toga smanjenje PDV-a na neke prehrambene proizvode, ali i upozorio da će predloženim promjenama u doprinosima najniže plaće rasti tek neznatno.

“Dobro je da se ide na ozbiljno smanjenje PDV-a za egzistencijalne potrebe najugroženijih slojeva stanovništva, dakle prehranu. To će bez sumnje imati sasvim konkretne posljedice za smanjenje cijena”, izjavio je Čačič uoči sastanka koalicijskih partnera u Vladi .

Što se tiče povećanja doprinosa za zdravstvo s jedne strane i ukidanja doprinosa za zapošljavanje i invaliditet s druge strane, Čačić međutim predlaže drugačije rješenje jer smatra da će ono što je predloženo imati neznatan učinak na najniže plaće.

“Te dvije stvari nemaju nikakve usporedive veličine jer s jedne strane je povećanje s 15 na 16,5 posto, a s druge 0,7 i 1,5 posto. Bespredmetno je na taj način postavljati stvari, mislim da to treba potpuno drukčije gledati. Graničnik oslobođenja 50 posto doprinosa treba dići s 3800 na 5000 čine se ne ugrožavaju gradovi, općine i županije kroz porez na dohodak, a bitno se pomaže dijelu hrvatskih građana s najnižim primanjima do 5000 kuna i daje šansa da im se poveća plaća između 380 i 500 kuna”, kazao je Čačić

Ističe da predloženim plaće neće rasti jer će razlika u doprinosima iznositi 0, 7 posto što je, kako je kazao, na plaću od 4 ili 5 tisuća kuna rast od 20 do 25 kuna.

Saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić pred početak sastanka koalicijskih partnera zdravom, životnom, ljudskom i političkom logikom nazvao je najavu Vlade da građani koji zarađuju prosječnu plaću plaćaju manje doprinose, a oni sa većim plaćama da plaćaju i više doprinose.

“Vidjet ćemo, razgovara se o svemu, mi smo stava da oni koji imaju manje plaće, prosječne plaće, imaju i manja opterećenja na plaćama, a oni koji imaju veće plaće viša opterećenja, to je zdrava logika”, rekao je Salapić.

“HDSSB podržava rad Vlade, razgovaramo o svemu, potrebne su reforme i koraci, ali u vremenu koje je pred nama procijenit ćemo što je najbolje za sve građane Hrvatske zajedno”, dodao je Salapić.

Zalažemo se da ne bude nikakvih tegoba za građane, mi smo stabilna Vlada, podržavamo socijalne, europske mjere Vlade, mora se razgovarati, oni koji zarađuju više trebaju plaćati više, dok oni koji imaju prosječne plaće trebaju plaćati manje doprinose jer to je zdrava logika, životna, a i ljudska i politička, pojasnio je stav HDSSB-a.

Saborski zastupnik Ivica Mišić rekao je kako će bilo kakve komentare moći izreći nakon predstavljenih promjena. Napomenuo je i kako su njegovi zahtjevi da se ne dižu doprinosi za zdravstvo što privrednicima ne bi bilo dobro. No, kako je dodao, “vidimo da svi potezi do sada imaju neke logičnosti”. (H)