Čačić i Josipović: Ploča sa ‘Za dom spremni’ mora biti uklonjena

Ploča HOS-a u Jasenovcu je neprihvatljiva i mora biti uklonjena, poručili su prilikom obilaska Špancirfesta, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović i varaždinski župan Radimir Čačić složivši se kako nije sporna sama ploča već ustaški pozdrav “Za dom spremni” koji je na njoj.

Mislim da je natpis koji asocira na ustaštvo nedopustiv bilo gdje, a ponajviše u Jasenovcu. Od nekih stranaka u vlasti, ali i od cijele Vlade i predsjednice republike očekujem da se založe i da se ukloni ustaško znakovlje. Ne spomen na ljude koji su poginuli u obrani Hrvatske, nego ustaško znakovlje rekao je Josipović dodajući kako je sramotno da takva ploča tamo stoji.

Posebno mi je žao da Vladu podržavaju neke stranke i pojedinci koji se zaklinju u antifašizam, drže sjajne govore na stratištima, u Jasenovcu, prilikom raznih manifestacija koje organiziraju. I onda s druge strane podržavaju Vladu zajedno s gospođom Esih i s gospodinom Hasanbegovićem i zapravo čuvaju tu Vladu koju propagira na neki način ustaštvo, kazao je bivši predsjednik republike.

Varaždinski župan Čačić složio se kako nije sporna ploča već natpis na njoj.
Ploča poginulim braniteljima uopće nije dvojba, može biti i puno veća, može biti i spomenik. I treba biti. Ali zloupotreba čak i njihove žrtve za dnevne potrebe jedne prizemne ustašoidne politike, to nitko pristojan ne smije i ne može dopustiti, poručio je Čačić.

Prošetavši se varaždinskim ulicama Josipović je rekao kako redovito dolazi na Špancirfest koji je opisao kao izvrsnu manifestaciju i pun pogodak.