Hina

Predsjednik Narodne stranke – reformista i nositelj stranačke liste na izborima za Europski parlament Radimir Čačić pozvao je u petak birače da u nedjelju biraju ljude sa stavom i rezultatima za jaku, jedinstvenu Europu, ali ne birokratsku, nego Europu regija, bez diskriminacije u Europi i bez diskriminacije regija u Hrvatskoj.

Čačić i ostali kandidati s liste Narodne stranke – reformista Natalija Martinčević, Tomislav Paljak i Davor Kljak poslali su iz Varaždina posljednju poruku uoči izbora koji će se u Hrvatskoj održati u nedjelju, 26. svibnja.

Čačić je istaknuo da će se ta stranka i on osobno u različitim europskim institucijama, pa tako i u Europskoj demokratskoj stranci, kroz Vijeće demokratske stranke u ALDE grupi, zauzimati za to da budućnost Hrvatske i Europe bude samo kroz prepoznavanje interesa građana u samoj bazi, to jest podregijama i regijama te u njihovoj međusobnoj komunikaciji.

“Time se izbjegava ozbiljna opasnost koja se ne prepoznaje često u našoj javnosti, a to je da kad velike sile, velike nacije govore o svojim interesima, to je interes Europe, a kad male nacije govore o svojim interesima, onda je to nacionalizam“, rekao je Čačić te odmah dodao da “ne treba brkati stvari” jer isticanje samo nacionalne granice dovodi do slabe Europe.

“Najprisutniji i najvažniji su interesi regija, a onda kroz to dobivamo snažnu Hrvatsku i snažnu Europu. Ovo je trenutak kad je puno toga sazrelo za odluke i ti izazovi pred kojima je Europa, a koji su posljedica globalnih kretanja i sukoba Kine, Amerike, pa i Europe, traže odgovore jedinstvene i jake Europe”, rekao je predsjednik Narodne stranke – reformista.

Čačić je upozorio i na opasnost koja svima prijeti zbog klimatskih promjena, ističući kako je u 38 godina na sjeveru Hrvatske temperatura porasla čak 1,5 °C, što bitno utječe na poljoprivredu, ekonomiju i život građana.

“Ta je priča direktno povezana s Trumpovim izlaskom iz Pariških sporazuma o globalnim klimatskim promjenama, a ako Europa ne preuzme inicijativu i ne preuzme na sebe teret ‘zelene zemlje’, u svom i svjetskom interesu, neće biti dobro”, rekao je Čačić i dodao da su tu i gospodarski interesi vezani uz budućnost Europe budući da će, kako je rekao, istraživanja i razvoj tzv. zelene industrije sutra trebati cijelom svijetu.

“Te stvari jesu globalni izazovi, ovi izbori su bez dvojbe važni, a mi to ne uspijevamo sasvim prepoznati. Bez Europe, mi kao Hrvatska, odnosno mi kao Varaždinska županija, na tako važne stvari utjecati ne možemo”, zaključio je Radimir Čačić.

(Hina)