Povezite se

EU

Butković s Bratušek o ograničenju prometa teretnim vozilima na pojedinim graničnim prijelazima s Hrvatskom

Objavljeno

-

Slovensko ograničenje prometa teretnih vozila na pojedinim graničnim prijelazima s Hrvatskom uzrokuje brojne probleme hrvatskim prijevoznicima, a prometne administracije dviju zemalja trebale bi u najkraćem roku izraditi povoljnija tehnička rješenja, ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u priopćenju sa sastanka hrvatskog ministra i slovenske ministrice prometa.

Kako je donošenje ove uredbe prouzrokovalo brojne probleme za hrvatske prijevoznike (povećanje troškova, vremena transporta ali i druge organizacijske probleme) odlučeno je kako je za uspješno rješavanje nastalog problema nužno organizirati sastanak između dvoje ministara.

Na sastanku je hrvatska strana istaknula niz problema koji su prouzrokovani donošenjem predmetne uredbe te je izneseno stajalište kako je potrebno čim prije reagirati te pokušati pronaći kompromisna rješenja za obje strane.

Navedeni sastanak je završio konstruktivnim zaključkom kako je potrebno zadužiti slovensku i hrvatsku prometnu administraciju kako bi se u najkraćem roku mogla izraditi povoljnija tehnička rješenja za prijevoznike koji prometuju ovim dionicama. Sljedeći sastanak između dvoje ministara će se održati kroz desetak dana kada će se više znati o mogućim rješenjima.

Osim teme donošenja navedene uredbe, na sastanku je aktualizirano pitanje obnove i održavanja kako cestovnih tako i mostovnih graničnih prijelaza sa Republikom Slovenijom a sve kako bi se pronašlo cjelovito rješenje graničnih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

EU

Tisuće u Hanauu prosvjedovale protiv rasizma i radikalne desnice

Published

on

BERLIN, 22. veljače 2020. (Hina) – Tisuće građana prosvjedovalo je protiv rasizma i mržnje prema strancima u subotu poslijepodne u njemačkom gradu Hanauu, gdje je u srijedu 43-godišnji Nijemac ksenofobnih i rasističkih stavova ubio devet osoba a na kraju svoju majku i sebe.

“Ja se nadam da će ova godina u povijest ući kao godina u kojoj se država ozbiljno uhvatila u koštac s radikalizmom s desnog spektra”, rekao je političar stranke Zeleni Cem Oezdemir polažući vijenac na jednom od mjesta gdje je u srijedu počinjen pokolj.

Prosvjednici, kojih je po riječima policije bilo oko 3000, nosili su natpise poput “Mora li prvo netko biti ubijen da bi se nešto poduzelo?”.

Prosvjednici su prošli kroz grad istočno od Frankfurta na Majni pri čemu su se zadržali ispred dva kafića u kojima je u srijedu jedan 43-godišnji Nijemac ubio devetero osoba stranog porijekla da bi na kraju u svom stanu ubio vlastitu majku te na kraju i sebe.

Prema sadašnjim saznanjima istražnih vlasti, počinitelj je bio psihički bolestan i gajio je rasističke svjetonazore.

U međuvremenu se pojačava pritisak na konzervativno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD) koju mnogi okrivljuju zbog širenja atmosfere koja omogućava ovakvu vrstu rasističkih zločina.

“Ova stranka širi rasizam i daje podršku radikalnoj desnici”, rekao je predsjednik stranke Zeleni Robert Habeck.

On je, kao i predstavnici drugih parlamentarnih stranaka, zatražio stavljanje cjelokupne stranke pod prismotru Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Ucitavanje vijesti

EU

Plenković: morat ćemo uložiti dodatni napor za kompromis o proračunu EU-a

Published

on

Zemlje članice EU-a morat će uložiti dodatni trud da postignu kompromis o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i na ovom samitu nije sazrio trenutak za to, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Čelnici zemalja članica nisu uspjeli u prvom pokušaju postići kompromis o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. godine jer su razlike u stajalištima između bogatih zemalja neto uplatiteljica i siromašnijih netko korisnica bile prevelike.

“Morat ćemo uložiti dodatni trud kako bismo postigli kompromis. Danas nije bio taj trenutak, a s aspekta Hrvatske možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli u pregovarački okvir uvrstiti naš posebni status, a to je da smo jedina zemlja koja je koristila samo jedan sedmogodišnji proračun, a također smo uspjeli uvrstiti pitanje depopulacije, demografske revitalizacije, što nikada prije nije bilo u pregovaračkoj kutiji”, rekao je Plenković.

Prema prijedlogu koji je napravio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predviđena je dodatna alokacija za zemlje koje su koristile samo jedan sedmogodišnji proračun, a toj definiciji odgovora jedino Hrvatska, te su predviđena dodatna sredstva za zemlje koje su bilježile veće demografske gubitke zbog iseljavanja.

“S te strane, kolege gledaju na taj naš napor kao da smo otprilike, kolokvijalno govoreći, gurnuli nogu u vrata. Ta nas pozicija sada čeka, ona je tu za nas. Međutim, trebat ćemo svi zajedno još puno raditi da bismo postigli cjelovit kompromis”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da ne može procijeniti kada će biti sazvan novi samit za novi pokušaj dogovora o VFO-u.

“Kad bi se ponovno našli idući tjedan, bojim se da bismo bili na istim pozicijama kao i danas. Morat ćemo u predstojećem razdoblju naći modalitete kako približiti stajališta, vidjeti kada će situacija biti zrela i onda se ponovno naći”, kaže Plenković.

On je rekao da se o pitanju uvrštavanja vladavine prava, kao uvjeta za korištenje europskih sredstava, nije puno razgovaralo.

“Pozicija većine zemalja je potpuno jasna i nitko nema ništa protiv da se poštuje vladavina prava i ako postoje jasni i snažni oblici kršenja vladavine prava da treba reagirati. Ključno u ovoj raspravi je da se ne ostavi previše arbitrarnosti, nego precizno i točno utvrdi na što se to odnosi”, rekao je Plenković.

Najveći dio izvanrednog sastanka na vrhu sazvanog kako bi čelnici postigli kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. protekao je u bilateralnim sastancima, dok je plenarni sastanak odgađan cijeli dan. 

Nakon puna dva dana razgovora i pregovora na stol je stavljen novi prijedlog da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka, ali ni to nije dobilo potporu čelnika.

Riječ je o nešto manjem iznosu od prijedloga koji je pripremio Charles Michel, koji je predlagao proračun u visini 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka.

Ucitavanje vijesti

EU

Orban: Mađarska je naučila da se ne mora svidjeti “umornoj briselskoj eliti”

Published

on

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u nedjelju u obraćanju naciji kako je Budimpešta naučila da se ne mora svidjeti “umornoj briselskoj eliti”, ističući da je Mađarska budućnost Europe.

“U posljednjih deset godina naučili smo da Europa nije u Bruxellesu”, rekao je premijer, a prenijela mađarska novinska agencija MTI. “Europa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti… U prošlosti smo mislili da je Europa naša budućnost ali danas znamo da smo mi budućnost Europe”.

Orban je već dulje vrijeme u sukobu s Bruxellesom, te napada i EU i Europsku pučku stranku (EPP) u kojoj je njegova stranka Fidesz suspendirana.

“Imamo problema s EU i ti problemi proizlaze iz različitog pristupa kako izgraditi Europu”, rekao je Orban na konferenciji europske krajnje desnice početkom veljače u Rimu. 

Europski parlament je ove godine kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji.

Orbanova stranka Fidesz je od ožujka 2019. suspendirana u Europskoj pučkoj stranci (EPP). Ove godine suspenzija je produljena.

Orban je u nedjelju također izrazio zadovoljstvo što je Mađarska našla “zajedničke temelje” sa susjednim zemljama, Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom i Srbijom i u poziciji je s njima ući u širu suradnju i stvarati saveze.

“Povijest je ponovno dala narodima središnje Europe šansu da izgrade novi savez utemeljen na njihovim vlastitim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od prijetnji i s istoka i sa zapada”, kazao je mađarski šef vlade.

On je istaknuo da činjenice pokazuju da posljednja dekada predstavlja najuspješnijih deset godina u posljednjih sto godina mađarske povijesti.

“Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva”, kazao je Orban.

Rekao je i da su “prava nasilnih kriminalaca postala važnija donositeljima odluka od prava građana koji poštuju zakon”.

“Oni su spremni braniti počinitelje umjesto žrtava”, kazao je. “Taj opasni fenomen je sada stigao i od Mađarske i mi smo u ozbiljnim raspravama i međunarodnim sporovima”.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije