Butković: Radovi na Pelješkom mostu odvijaju se prema planu

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je uoči vladine sjednice izjavio kako radovi na Pelješkom mostu i pristupnim cestama teku prema planu.

“Sve ćemo izgraditi po planu i programu, jer to tako i moramo”, rekao je Butković, objasnivši da je Hrvatskoj Europska unija odobrila bespovratno financiranje 85 posto troškova gradnje cijelog projekta Pelješkog mosta.

Podsjetio je kako je riječ o četiri faze projekta te da se radovi unutar prve faze, na mostu, odvijaju, a što se tiče “svih daljnjih odluka” izjavio je kako je “sve pod kontrolom”.

Na pitanje zašto još nisu izabrani izvođači radova za pristupne ceste, odgovorio je: “Bit će izvođači, ništa se ne bojte.” 

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Izgradnja Pelješkog mosta je prvi od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih cesta, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja stonske obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta Ston. 

Rok za podnošenje ponuda na javnom nadmetanju za izgradnju stonske obilaznice, poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno-Doli je 21. siječnja. Ukupna dužina pristupnih cesta Pelješkom mostu iznosi 30 kilometara, a na stonsku obilaznicu se odnosi 18 kilometara.